Home Hírek Újabb vita a torinói lepel körül

Újabb vita a torinói lepel körül

831
4
Megosztás

101096 (1)Újra egymásnak feszülnek az ereklye évszázados rejtélyét vizsgáló tudósok, valláskutatók és hívők. A brit Charles Freeman ugyanis azt állítja, a torinói lepel több mint 1300 évvel Jézus halála után készült.

Charles Freeman, brit tudós úgy véli, hogy a híres ereklye nem más, mint egy középkori kellék, melyet a húsvéti ünnepléshez használt az egyház. Freeman, aki roppant tekintélynek számít a szakterületén ugyanis úgy véli, semmi bizonyítható jel (történelmi szöveg) nem mutat arra, hogy a lepel 1355 előtt is létezett.

Freeman évekig tartó vizsgálatainak fényében pedig elképzelhetetlen, hogy a keresztről leemelt halott Jézushoz érhetett vol­na a lepel, s a test máig látható képet hagyjon azon. A tudós a neves History Today című szaklapban publikálta az elemzését, ami ismét nagy vihart kavart a történészek, a valláskutatók és természetesen a hívők körében is.

Jó ideje tartja magát az az elmélet, miszerint a híres leplet a reneszánsz zseni, Leonardo da Vinci hamisította. A művész kezdetleges fotográfiai módszerrel készíthette és saját képmását örökíthette meg a lenvásznon.

101096 (1)

A római katolikus egyház az egyik legfontosabb ereklyeként őrzi a torinói leplet, melyet alapos tanulmányozás után (többek között radiokarbonos és pollenvizsgálat) nyilvánítottak eredetinek. Eszerint Jézus teste rajzolódik ki a négy méter hosszú lenvásznon úgy, ahogyan a lepelbe helyezték ideiglenes temetésekor.

 

borsonline

4 COMMENTS

    • Igazad van, ha a KÉSŐBBI festményeken is ilyen ábrázolás van, akkor az sziklaszilárd bizonyítéka annak, hogy a lepel hiteles. Azt is tudjuk a római katolikus egyházról, hogy a történelem során végig becsületesek, igazmondók, igaz keresztények voltak, csak a szeretet és Jézus tanításai szolgáltak számukra irányadóul, tehát kétség nem férhet a szavahihetőségükhöz!

  1. Igen, ő az utolsó, templomos lovag-nagymester volt. Én is olvastam ezt, amit te. De ő 71 évesen halt meg. És szerintem a leplen lévő kép nem egy 71 éves emberé. Attól jóval fiatalabbé.

    Leonardo Da Vinci arca sem lehet, mert ő mintegy 150 évvel később élt és tevékenykedett a lepel első írásos említésénél.
    🙂