Home A múlt rejtélyei 4 rejtély a 19. századból

4 rejtély a 19. századból

0

Furcsa és megmagyarázhatatlan események mindig voltak a történelem során. Furcsa események, titokzatos bűncselekmények, amikre nincs egyértelmű magyarázat. Íme néhány ilyen rejtély a 19. századból.

1

1801. augusztus 6-án hajnal 2 óra körül Sir Jonah Barrington egy ír bíró, ügyvéd és politikus furcsa dolgot tapasztalt, amit talán soha nem felejtett el. Lord Barrington és felesége lágy zenére ébredt az éjszaka közepén, ami valamiért félelemmel töltötte el őket. A hang egyre hangosodott és panaszosabb lett, ekkora felkeltek az ágyból, és próbálták megállapítani, honnan jöhet. Azonban a hang úgy tűnt, mintha mindenhonnan jönne. Körülbelül 30 perc telhetett el, mikor különös sírás, mély, zokogó sóhaj hallatszott a zene alól: ?Rossmore! Rossmore! Rossmore!?, majd minden elcsendesült. Barringtonsék visszafeküdtek az ágyba, majd megbeszélték, hogy senkinek nem beszélhetnek erről a dologról. Másnap reggel 7 órakor Lord Barrington hangos kopogásra ébredt. Egy szolga hozta a szörnyű hírt: bár a látszólag egészségesnek tűnő szomszédja, és a család jó barátja Lord Rossmore éjjel 02:30kor meghalt.

2

1830 körül Skóciában a Benbecula szigeten egy nő lábat akart mosni egy zátonynál, amikor megpillantott egy furcsa lényt, aki úgy nézett ki, mint egy miniatűr nő. A lény nyugodtan úszkált a tengerben. A nő odahívta a barátait, hamarosan egy egész csoport nézte a furcsa lényt. Néhány ember próbálta elfogni, de az elúszott. Aztán néhányan kövekkel kezdték el dobálni, az egyikük el is találta, a lény nem tért vissza eddigi helyére. Pár nappal később egy holtesetet találtak a tengerparton. Sok-sok ember jött el megnézni a furcsa lényt, akit a következőképpen írtak le: mérete egy jól táplált három-négy éves gyereké, abnormálisan fejlett mellek, hosszú, sötét, fényes haj, nagyon puha fehér bőr. Más szóval: egy sellő. A testet a parthoz közel temették el.

3

Spring-heeled Jack az angol folklór egy alakja, különös lény, aki állítólag Angliában létezett a viktorianus korban. Az első pletykák egy különös ugráló férfiról már 1817 táján közszájon forogtak, de az első hivatalos jelentés időpontja 1937 szeptembere. Egy londoni üzletember késő este hazatérőben tanúja volt, ahogy egy titokzatos figura könnyűszerrel átugrott a temető magas kerítésén és éppen előtte ért földet. Támadás nem történt, de a férfi leírása zavarbaejtő volt: izmos férfiember ördögszerű vonásokkal, mint hosszú, hegyes orr és fülek és kiugró, világító szemek. Nem sokkal később ugyanez a figura egy csapat járókelő elé ugrott és rátámadt az egyik nőre, aki a többiekkel együtt mégis el tudott menekülni, miután elszakította a kabátját. Egyikük viszont, egy Polly Adams nevű felszolgálónő megbotlott és elesett; a rendőrség később ugyanott talált rá. Állítása szerint a támadó letépte a felső blúzát, és miután megragadta a meztelen mellét, mély sebet ejtett a hasán a karmával, eszméletlen és vérző állapotban, de életben hagyva őt. 1838. február 19-ének éjjelén Jane Alsop egy magát rendőrnek kiadó személynek nyitott ajtót, aki azt mondta neki, hogy ?Hozzon valamit, amivel világítani lehet! Az imént kaptuk el Rugólábú Jacket a sikátorban!? A nő gyertyával a kezében ment ki, ám a férfi ekkor rátámadt. Az egyik nővére mentette őt meg, ám a támadó ekkor hirtelen elillant. Alsop kisasszony a rendőrségen a következő személyleírást adta támadójáról: kékes fehér lángnyelveket okádott a szájából, miközben szemei vörös tűzgolyókként izzottak. Fején sisak volt és testéhez simuló ruhát hordott. Az 1870-es években is többször látni vélték, 1904-ben pedig Liverpoolban látták őt ugrálni a háztetőkön, de nem tudták sarokba szorítani, mert felszívódott.

3

4

A 19. század végén Mrs. Sarah Pardee Winchester kettős örökséghez jutott ? a Winchester fegyvergyárból származó vagyonhoz és a bűntudat terhéhez. Amikor meghalt a férje, egy médium azt közölte vele, hogy a fegyverekkel meggyilkoltak szelleme nem lel nyugalmat. Egyetlen gyógyír létezik: olyan házat kell építenie, amely sosem készül el. 1884-ben vásárolt egy tanyaházat San Joséban, és építőmunkások csapatait vette alkalmazásba, akik 38 éven át, egészen a haláláig az ő tervei alapján dolgoztak minden egyes napon. Hatalmas, bizarr kastélyt emeltek 160 szobával, 40 lépcsőházzal (némelyik nem vezet sehova) és 467 ajtóval (némelyik falra nyílik). Nem bizonyított, hogy kísértetjárta a ház, bár Sarah meg volt győződve erről, és gyakran beszélt is a szellemekhez.