Home Összeesküvés elméletek 500 napja van az űrben a titkos X-37b

500 napja van az űrben a titkos X-37b

0

A titokzatos űrrepülőgép legújabb küldetése eddig 500 napja tart, és senki sem tudja, hogy milyen célt szolgál vagy mit csinál odafenn. A NASA aprócska robotrepülőgépét még 2004-ben adta át az amerikai védelmi minisztériumnak, és azóta egy sor titkos űrrepülésre indult, amelyek során néha több mint egy évet töltött az űrben.

Utoljára 2020. május 17-én indult útjára ismét. Valószínűleg különféle tudományos és technológiai kísérleteket végez, de lehet, hogy titkos megfigyeléseket is folytat, különös tekintettel az olyan országok tevékenységére, mint Kína és Oroszország.

Amit viszont biztosan tudunk, hogy a repülőgép egyik küldetése a PRAM (Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module) – az amerikai haditengerészeti kutatólaboratórium (NRL) kísérletének végrehajtása, amely a napenergia rádiófrekvenciás mikrohullámú energiává alakításának lehetőségét hivatott vizsgálni.

Ezen kívül azonban az X-37b küldetésének céljai titkosak, így jelen állás szerint csak találgatni lehet, hogy mit csinálhat még odafent, vagy mikor tér vissza végül a Földre.

Fotó: US Air Force