Home A múlt rejtélyei 7+1 legvérfagyasztóbb rejtély és legenda Madridban

7+1 legvérfagyasztóbb rejtély és legenda Madridban

517
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 6 percig tart

Madrid. Szerelem, romantika, salsa, fiesta és pezsgés.  Erről írnak az útikönyvek és ez fogad téged, mikor itt vagy. De mi a helyzet azzal, amiről nem írnak az útkönyvek? A máig megoldatlan, kísérteties események, amelyek az évszázadok során szájról szájra öröklődtek? Most felejtsd el Madrid színes és vidám világát és ismerd meg a legismertebb nevezetességeivel kapcsolatos 7+1  hideglelős rejtélyt! 
Plaza Mayor

Madrid főtere csak úgy hemzseg a rejtélyektől. Az egyik leghíresebb a 17. századi Villamediana gróffal kapcsolatos. Híres volt a nemesség és a köznép elleni szónoklatairól. Talán a pletykákat a provokatív személyisége okozta, de az egyik szerint romantikus kapcsolat fűzte Izabella királynéhoz.  Az egyik bikaviadal alkalmával, amit a téren rendeztek, többen is látták, ahogy a kezében egy nyakékkel szalad amin a királyi pecsét lógott és az volt ráírva: ?Ezek az én szerelmeim?. Némelyek persze ezt úgy értelmezték, hogy a gróf ezzel is gazdagságát hirdeti. Míg mások inkább arra asszociáltak, hogy ez a királynőről szól és kettejük kapcsolatáról. Majd kicsivel később, amikor a gróf a királyné tiszteletére kívánta felajánlani az egyik bikaviadalt, az egyik királyi tanácsadó egy igen huncut, és meglehetősen kétértelmű tett a közönség előtt, amiből nem lehetett nem arra gondolni, hogy a gróf és Izabella között van valami. Akár igaz, akár nem.

Ám néhány nap múlva San Ginés közelében találták meg a gróf holttestét, ami egy újabb pletykát indított el arról, hogy a király féltékenységből ölette meg Villamedianat?

1

San Pedro El Viejo templom

A 14. században épült San Pedro El Viejo templomhoz egy igazán megmagyarázhatatlan történet kapcsolódik.  A mujedár stílusban épült torony első harangját megpróbálták felhúzni, de nem sikerült, mert a munkások beragadtak a torony falai közé, ezért lefújták a munkát és hazamentek. Másnap pedig, amikor visszatértek, egy valóságos csoda fogadta őket: a harang ott volt, ahol lennie kellett. A toronyban, a helyén. Azóta azt tartják, hogy a harang saját magát húzta fel a toronyba?

2

Plaza de Puerta Cerrada

Több legendás történet is fűződik ehhez a térhez. Az egyik azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a városkapuknál őrök vigyázták a várost. Az egyik kaput mindig zárva tartották, mert mindenki tudta, hogy az árnyékában tolvajok húzzák meg magukat. Innen ered a tér mai elnevezése: Zárt Kapu.

4

Calle del Toro

A közhiedelemmel ellentétben a bikákról elnevezett utca, nem a bikafuttatásról kapta a nevét. A helyiek szerint a lakók bikaszarvakat lógattak ki az ablakaikból és az állatok fújtatását utánozva rémisztgették az arra járókat.

5

Viadukt

A Calle de Segovia utca felett átívelő Viadukt nemcsak a mesés kilátásáról híres, hanem arról is, hogy a városban a legtöbb öngyilkosságot itt követték el. Ez a jelenség a Viadukt megépülésével vette kezdetét.  Napjainkban már kamerákkal van felszerelve, hogy meg tudják akadályozni a tragédiákat.
Az első ilyen eset a 19. században történt, amikor egy fiatal lány itt akarta befejezni élete pályafutását, mert szülei nem engedték, hogy szerelméhez menjen férjhez. Ugrás közben szoknyája fennakadt a viadukton és a lány csak kisebb karcolásokat megúszta az öngyilkossági kísértetet, és mondhatni egész boldog élete lehetett, mivel  14 gyermeket szült.

3

Casa Pastor

A Pásztor-Ház, Madrid legelső városházája volt. Az legenda szerint az épületben egykor Don José, az idős lelkész lakott. Amikor úgy érezte, hamarosan meghal, neki állt rendezni az ügyeit. Végrendeletét egy pecséttel lezárt borítékba tették, majd a halála után az örökösének adták. A dokumentumban az állt, hogy házát annak adja, aki halálának reggelén először sétál át a Puerta de la Vega, a régi városkapu alatt. Nyomban embereket küldtek a kapuhoz, akik látták, hogy egy pásztor lépett át először a kapun a nyájával. Így ő kapta meg a házat. Az meg már igencsak a szerencsés véletlennek tudható be, hogy éppen ez a pásztor volt az, aki anno a inkvizíció elől menekülő Don Josénak menedéket biztosított.

6

?Macskák?

A madridiakat sokszor ?Gatos?-nak, vagyis macskáknak nevezik. Ennek az eredete az a történet, ami a város arab korszakában játszódik. A 11. században VI. Alfonz visszaakarta venni a várost az arab megszállóktól és mikor serege megközelítette a városkapukat. Az egyik fiatal katona felkapaszkodott a magas falakon úgy, hogy a fal réseibe belevágta tőrjét. Amint átjutott, az őrtoronyba sietett, ahol a mór helyébe a keresztény zászlót tűzte ki.

És mivel egy macska ügyességével vitte véghez ezt a hősies bravúrt, társai elkezdték Macskának becézni, és ez annyira megtetszett mindenkinek, hogy még a családja is felvette ezt a nevet.

8

Lineres palota

Ma már Casa de América a neve Madrid egyik híres épületének. A telek, amelyen ma az épület áll, José Linares vásárolta meg 1872-ben, majd 18 év alatt felépítette a palotát. Linares a feleségével, Raimundával együtt költözött ide, de házasságukat mindig is beárnyékolta a márki apja, aki ellenezte a házasságot.
Házasságkötésük után találtak egy levelet, amit az apja írt Josénak. Az állt benne, hogy Raimunda az apa egyik kalandjából született, tehát José és felesége féltestvérek. Amint ezt megtudták, engedélyt kértek a pápától, hogy hadd élhessenek továbbra is együtt, amit meg is kaptak azzal a feltétellel, hogy nem érintkeznek. Ezért még a palotát is átalakítatták, hogy két teljesen különálló lakrész legyen benne.
Persze ez nem jött be és hamarosan lánygyermekük született. A legenda szerint megölték és holttestét befalazták, hogy tettük sose derülhessen ki.
A palota egyik oldalán egy életnagyságú babaház áll. Ebben a helyiek a bizonyítékot látták gyermekgyilkosságra, hiszen ha nem lett volna gyerekük, nem építették volna fel a híres babaházat sem.
Raimunda 1902-ben halt meg. Sokak szerint a fájdalom és a szomorúság végzett vele. José pár évvel később követte és állítólag öngyilkos lett.
Az 1950-es évektől üresen állt a palota, majd 1990-ben elkezdték felújítani. A munkálatok során, az ott dolgozók gyanús eseményekre lettek figyelmesek. Az éjszaka közepén ajtók csapódtak be, lépések és sikolyok hallatszódtak. A hangok különösen a babaház környékén voltak erősek. Állítólag még egy gyermek hangját is hallották, aki azért sír, mert nincs anyukája.
7

Női Portál