Home Cikkek A baalbek-i terasz

A baalbek-i terasz

0

A rejtélyes baalbeki terasz betontömbjei láttán értetlenül állnak a tudósok, mások pedig úgy tartják, nem emberek építették őket. A libanoni Beeka-völgyben található Baalbek, mely egyike a világ legrégebb óta tisztelt szent helyeinek, több évtizede tartja lázban a régészeket és tudósokat, olyan látnivalónak ad ugyanis otthont, melynek eredete számos kérdést felvet.

Őstörténet

A Jupiter templom közelében végrehajtott ásatások feltárták a emberi települések nyomait a korai bronzkor folyamán (i. e. 2900-2300). A föniciaiak i. e. 2000 körül telepedtek le Baalbekben és első templomukat Baálnak, a Napistennek szentelték, akiről a város a nevét kapta. A 19. századi bibliai archeológusok Baalbeket ?Baalgaddal? próbálták azonosítani, melyet a Józsué könyve (11:17) említ, de ezt a hipotézist manapság elvetik. Ennek a kis föníciai városnak, melyet a ?Bekaa völgy uráról? (Baál=úr) neveztek el, nem volt elegendő gazdasági és stratégiai fontossága ahhoz, hogy az asszír vagy egyiptomi feljegyzések említést tettek volna róla. Mindenesetre fontos jóshely lehetett már a legkorábbi időkben is és ezt a szerepet a rómaiak alatt is megtartotta.

baalbek_templom

Ősi szakrális hely

Az 1984 óta az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Baalbek mintegy ötezer éves múltra tekint vissza, mely idő alatt mindig is szakrális helyként funkcionált, területének számottevő részét templomok foglalják el. A régészeti kutatások szerint már a bronzkorban is lakott volt, az első nagyobb építkezéseket azonban a föníciaiak folytatták i.e. 2000 környékén, akik napistenüknek, Baálnak emeltek itt szentélyt. Úgy tartják, innen ered a város neve is.

Később a terület római fennhatóság alá került, vallásos funkcióját azonban nem veszítette el, továbbra is szentként tisztelték, sőt, fontos jóshelynek számított. Három istent imádtak az ekkor Héliopolisznak, vagyis a Nap városának nevezett helyen, Jupitert, Vénuszt és Bacchust, nekik állítottak fel templomot – illetve egy negyediket Merkúrnak egy közeli dombon. A sajátos szertartások és a hely különös energiái mellett az ezek felépítéséhez szükséges baalbeki terasz jelenti azonban a város igazi különlegességét.

A rejtélyes baalbeki terasz

A régészeti kutatások szerint az egész város alapja nem más, mint a híres baalbeki terasz, melyet hatalmas, mérnöki precizitással összeillesztett kőtömbökből raktak össze ? a világ legnagyobb kirakójának, illetve az óriások teraszának is nevezik ezért a helyet ?, melyek közül a legnagyobbak több mint ezer tonnát nyomnak.

Egy még hatalmasabb kőtömböt találtak azonban a közeli kőbányában. Ez a dél kövének, illetve a várandós nők kövének nevezett sziklatömb a világ legnagyobb, emberi kéz által megmozgatott monstruma lenne, ha egyszer sikerülne kihozni a bányából. A baalbeki kövek azonban ezt az egyet leszámítva is a világ legnagyobb monolitjait, vagyis kifaragott, egy darabból álló, nem összerakott köveit jelentik.

baalbek_general

Máig nincs rá magyarázat

Arra, hogy miként lehetett az ősi időkben ekkora sziklatömböket emberi erővel megmozgatni, máig nincs magyarázat, még a piramisok építéséhez hasonló elméletekkel sem álltak elő a kutatók, csupán találgatások folynak egy sajátos, lovak és emberek által működtetett, csigaszerű állványról.

Legenda és misztikus történet azonban jó pár szárnyra kelt Baalbekkel kapcsolatban. Vannak, akik úgy tartják, Káin fia emelte a várost a vízözön elleni védekezésként, mások szerint a terasz a földönkívüli civilizációkhoz köthető, egykor leszállópályaként szolgált, sőt, állítólag máig titkolják azokat az iratokat, melyeket itt helyeztek el, bizonyítva létezésüket, illetve biztosítva az emberi faj számára a jövőbeli fejlődéshez és a túléléshez szükséges instrukciókat.

Misztikus turistalátványosság

Libanonban hosszú ideje harcok és zavargások dúlnak, melyek Baalbek városát sem kerülték el teljes mértékben, 2006-ban egy összecsapás súlyos károkat okozott a területen.

Látogatók