Home Összeesküvés elméletek A BBC tiltja az értelmes földönkívüli élet utáni tudományos kutatást?

A BBC tiltja az értelmes földönkívüli élet utáni tudományos kutatást?

238
0
Brian Cox, a ‘Stargazing Live’ címû, csillagászattal és a világegyetem rejtelmeivel foglalkozó élõ televíziós mûsor professzora azt állítja, az angol közszolgálati média, a saját egészségügyi és biztonsági elõírásaira hivatkozva megtiltotta neki, hogy megpróbálja kutatni és rögzíteni a földönkívüli élet nyomait, mert az idegenek talán valóban léteznek.
A szigetországban nagy sikernek örvendõ tudományos sorozatnak eddig hat epizódja került adásba. Az elsõ három részt még 2011 januárjában sugározták, azok egy-egy külön mûsorban a Jupiter bolygóval; naprendszerünk egyetlen csillagával, a Nappal; illetve a meteoritokkal foglalkoztak.
A második évad három epizódját egy évvel késõbb, 2012 januárjában láthatták a BBC kettes csatornájának nézõi. Ezek közül az elsõ a Holdról ismert legfontosabb információkat, a második a fekete lyukakról rendelkezésünkre álló legfontosabb tudnivalókat, a harmadik pedig a földönkívüli élet utáni sikeres kutatás esélyeit foglalta össze.
Brian Cox állítása szerint, a Stargazing Live felelõsei határozottan utasításba adták neki, ne próbálja a rádióteleszkópját az egyik újonnan felfedezett bolygóra irányítani, nehogy a földönkívüli élet nyomaira bukkanjon.
Az incidens még tavaly történt nem sokkal azután, hogy Coxék felfedeztek, majd Threapleton Holmes B névre kereszteltek egy exobolygót. A professzor minderrõl a BBC 6 zenei rádiócsatorna reggeli beszélgetõs mûsorában mesélt a minap, aki Shaun Keaveny mûsorvezetõ kérdésére válaszolva így fogalmazott: – Tavaly, amikor felfedeztük a Threapleton Holmes B-t, úgy döntöttünk, ráirányítjuk a Jardell Bank teleszkópot és figyelünk. Eddig még soha, senki nem fordított oda rádióteleszkópot, ezért úgy voltunk vele, hogy sose lehet tudni – mondta Cox.
– A BBC azonban közbeszólt és megakadályozta, hogy hallgatózhassunk – folytatta. – Nem tehetitek! Mondták nekünk, mert nagyon komoly egészségügyi, biztonsági és más elõírásaink vonatkoznak arra az esetre, ha egy földönkívüli civilizációtól származó jelre bukkannátok.
– Úgy érti, ha több millió kilométer távolságból egy rádióteleszkóppal az intelligens földönkívüli élet nyomaira bukkannánk, annak egészségügyi és biztonsági kockázatai vannak? – idézte vissza a feletteseivel folytatott beszélgetést Cox, akik azonban ragaszkodtak hozzá, hogy tartaniuk kell magukat a szabályokhoz.
– Ekkor úgy gondoltuk, inkább kezdünk valamit a Mars bolygóval – folytatta Cox. – Rengeteg térkép létezik a Marsról és az ember számtalan olyan dologra képes, amire mondjuk egy számítógép nem. Elhatároztuk hát, hogy elkezdjük figyelni a bolygó geológiai aktivitásának jeleit, amelyek adott esetben szintén az élet valamilyen formájú jelenlétére utalhatnának a vörös bolygón.
– Erre valaki a BBC-nél azt kérdezte tõlem: Kitûztek valamiféle díjat annak, aki felfedez valami ilyesmit és arra hajtotok? – elevenítette fel egyik elöljárója szavait Brian Cox, aki szerint a BBC fõnökei nem teljesen értették meg, milyen jelentõséggel bírna az idegen élet esetleges felfedezése.
A rádiómûsort követõen az IBTimes nevû brit hírportál megkereste a BBC szóvivõjét az ügyben, aki visszautasította Brian Cox állításait, mondván, ez az egész csupán az idegenekrõl folyó számtalan humoros beszélgetés egyike közben elhangzó ártatlan tréfa volt. – A mûsor készítése során végig nagyon jó volt a hangulat, ezzel pedig annak kapcsán viccelõdtünk, hogy a különbözõ szervezetek miként reagálnának az idegen élet felfedezésének hírére – közölte a szóvivõ.
Brian Coxnak, a BBC állítólagos elõírásairól szóló története azért került szóba a rádióbeszélgetés során, mert néhány napja az India Today arról számolt be, hogy alig három hónap alatt száznál is több UFO-t észleltek a kínai határ közelében.
A mûsorban Cox bejelentette még, a Cambridge Egyetem egy olyan teleszkóp építésébe kezdett, amely szintén képes lesz a földönkívüli élet kutatására.