Home Cikkek A Bermuda-háromszög

A Bermuda-háromszög

0

Szinte lehetetlen leírni a címbeli térségben észlelhető bonyolult jelenséget ilyen kis terjedelemben. Itt legfeljebb arra van lehetőség, hogy néhány eset ismertetése kapcsán foglalkozzunk a ?háromszög? titkával.

A több százezer négyzetkilométeres terület Florida, Kuba és a Bermuda-szigetek között terül el, és már Kolumbusz első útján feltűnt a hajósoknak, hogy különféle fényjelenségek, egyéb megmagyarázhatatlan dolgok észlelhetők arrafelé. A következő századokban csak fokozódott a hatás; a háromszög számos rejtélyes természeti (valóban természeti?) jelenséget produkált. Ezeket a korabeli tudomány szintjén nem tudták megmagyarázni, és bizony be kell látni, hogy a helyzet sok szempontból máig sem változott.

300px-Bermuda_Triangle

Az utóbbi évszázadban a hajóeltűnések bizonyultak a legnyugtalanítóbbnak. Számos jól dokumentált eset ismert. Az írásos feljegyzések szerint minden évben eltűnt legalább egy, de inkább több hajó ezen a tengerrészen 1854-től kezdve, méghozzá nem viharban, kalóztámadásban, hanem jó időben, minden külső ok kizárásával.

A Kotta 1866-ban, a Vieggo 1868-ban, a brit Atlanta iskolahajó 1880-ban több mint háromszáz tagú legénységével (ebből 290 fő fiatal kadét volt) veszett a hullámsírba anélkül, hogy segítséget kért volna. 1884-ben egy olasz, 1902-ben egy chilei hajó előkerült később, de a legénység nélkül.

A múlt században egyébként számos ?kísértethajóra? bukkantak a háromszögben, némelyik története bevonult a filmiparba is (?Mary Celeste?). Aztán 1918-ban már rádióval is felszerelt hajó tűnt el nyomtalanul. Az egyik japán hajó legénysége tragikus és megmagyarázhatatlan eltűnése előtt zavaros rádióüzenetben hívta fel a környéken tartózkodó többi hajó figyelmét valamilyen ismeretlen eredetű, iszonyú veszélyre ? 1925-ben!

A felsorolást sokáig lehetne folytatni, kiegészítve azzal, hogy 1945-től kezdve ? amikor is a háromszög területén öt amerikai bombázónak veszett nyoma ? már nem csupán hajó, hanem a légteret átszelő repülőgép is el-eltünedezett. És valamennyi érthetetlen módon, gyanús körülmények között. Ráadásul számos esetben nem találtak roncsot a sekély vízben, vagy olajfoltot a felszínen. Ez pedig fizikai lehetetlenség, ugyanis a repülőgép bármiképpen is kényszerül leszállásra a tengeren, törzse széttörik és az üzemanyagtartály tartalma kiömlik. Mivel pedig a repülőbenzin könnyebb a víznél, fenn kell maradnia a felszínen. Általában így jutnak a tragédiák nyomára ? a háromszögön kívül? Mert azon belül minden másképpen ?működik?.

Sok hajóskapitány és pilóta panaszkodott már, hogy a háromszögben megzavarodnak a mágneses műszerek. Emiatt eltévedhetnek, távolodhatnak a céltól, letérhetnek a megszabott útvonaltól, és ebből adódóan katasztrófa is bekövetkezhet.

De mivel magyarázható az, hogy némelykor a radaron látott, a szárazföldhöz közeledő repülőgép néhány percre, esetleg negyedórára eltűnik ebből a fizikai világból, majd ismét felbukkan, és fedélzetén az órák éppen annyi idővel maradtak el világunk órái mögött, amennyi ideig nem látszottak a radaron? Sokan ebből arra gyanakodnak, hogy más térbe, más dimenzióba csúsztak át, de szerencsésen visszakerültek (méghozzá úgy, hogy a résztvevők az egészből semmit sem észleltek). Ennek alapján feltételezhető, hogy azok a hajók és repülőgépek, amelyek végleg eltűnnek, talán éppen más dimenzióba kerülve ott is maradtak.

Továbbra is megfejthetetlen, miképpen kerülhet vissza egy-egy hajó úgy, hogy csak a legénységének vész nyoma. A jelek szerint mindegyik furcsa esemény percek alatt zajlott le, senki sem védekezett, az eltűntek abbahagyták, amit éppen csináltak (a tűzön tovább rotyogott az étel, égett a szivar a hamutartó szélén, félig feltekert kötelek hevertek a fedélzeten), és a hajóra érkező másik legénységnek nemegyszer olyan érzése volt, mintha valaki egyszerűen ?lesöpörte? volna a matrózokat a fedélzetről, az utasokkal együtt. A magyarázatot mindmáig nem találták meg. Hozzá kell tenni, hogy a Földön állítólag több ilyen pont, terület is található, de kétségtelen, hogy mind közül a Bermuda-háromszög szerzett magának kétes világhírnevet.

A megmagyarázhatatlan esetek pedig tovább folytatódnak. Ma is nyoma vész hajóknak, furcsa balesetet élnek át a pilóták, és arrafelé mindenki tud néhány, könnyen ellenőrizhető, a közelmúltban lejátszódott rejtélyes katasztrófáról mesélni. Ezek igazi okát senki sem ismeri.

Nemere István