Home A múlt rejtélyei A boszorkányüldözés még mindig nem a múlté

A boszorkányüldözés még mindig nem a múlté

0

Azt gondolhatnánk, hogy a boszorkányok üldözése már a múlté. Elég csak emlékeznünk a salem-i boszorkányperekre és máris felidéződik a múlt bennünk. Ám közel sem ez a helyzet. A boszorkányoktól való félelem még mindig valós.

A boszorkányüldözés napjainkban leginkább Indiára jellemző, mégpedig olyannyira, hogy sok esetben társadalmi kételyeket vet fel a dolog. India több államában ugyanis még a mai napig foglalkoznak a boszorkányok kérdésével.

2015 augusztusában például öt nőt öltek meg Jharkland tartományban mert azt tartották róluk, hogy boszorkányok. Sokan csatlakoztak a dühös tömeghez, felelőssé téve a nőket a közösségben burjánzó betegségekért és a föld terméketlenségéért.

Jharkland tartományra egyébként nagyon is jellemző a boszorkányság vádjából eredő gyilkosság.

Ez az eset azonban csak egy példa volt. Mindez az egész országra érvényes. 2014 augusztusában Assam tartományban egy 63 éves nő veszítette el a fejét mert megvádolták őt azzal, hogy betegséggel átkozta meg a falut.  2014 júliusában pedig egy párt és annak négy gyerekét ölték meg alvás közben mert a rokonok úgy hitték, ők a felelősek az újszülöttek körében terjedő betegségért a faluban.

15 év alatt átlagosan 2500 nőt ölnek meg Indiában boszorkányság vádja alapján. És ebben még nincs benne azoknak a száma, akiket nem ölnek meg ugyan, de megkínoznak, megerőszakolnak vagy kiközösítenek.

Mi lenne a megoldás? Indiában a kormányzati tisztviselők már próbáltak segíteni a helyzeten. Assam tartományban 2015-ben bevezettek egy törvényt, hogy a boszorkányüldözés bűntettnek minősül, de a probléma gyökere egyszerűbb lehet mint gondolnánk.

A boszorkányüldözés alapja uganis a félelem. A félelem alapja pedig a tudás és az ismeret hiánya, ami nem is meglepő. Egy olyan közösség, amely sohasem tanult egészségügyi ismereteket, nem tanult olvasni sem, könnyen szellemeket, átkot láthat a rossz időjárás és a betegségek mögött.

Éppen ezért sürgetik az ott élőket, hogy lépjenek túl a babonákon. Ha bővítenék az ismereteiket, akkor könnyen beláthatnák, mennyire alaptalanok ezek a babonák.

Seres Gábor – paranormal.hu