Home Földönkívüliek A brit védelmi minisztérium UFO aktái

A brit védelmi minisztérium UFO aktái

0

2015 márciusában a Brit Védelmi Minisztérium elhalasztotta azoknak az UFO aktáknak a nyilvánosságra hozását, melyek a brit szigeteken történt észlelésekről számolnak be. A dokumentumok nyilvánosságra hozása része lett volna annak a törvényjavaslatnak, amely az információ szabad áramlását határozza meg.

Amikor a parlamentben felhozták a témát, akkor a Védelmi Minisztérium képviselői úgy reagáltak, hogy a dokumentumokat további kiegészítő adminisztráció céljából átadták más szerveknek és azt is kijelentették, hogy nem fogják kibocsátani azt 2016 elejéig. Nick Pope, egykori védelmi miniszter már akkor érezte, hogy ez az eset lázba fogja hozni az összeesküvés elméletek hívőit.

Pope hozzátette azt is, hogy szerinte az aktákban lehetnek olyan információk, melyeket nem tudja hogyan kezeljen a Védelmi Minisztérium. Nem tudni, hogy mi van az aktákban, de egyesek úgy vélik, hogy lehetnek benne infrmációk a Rendleshani Incidensről is az 1980-as évből.

Ezt követően, hosszú hónapok után, 2018 februárjában szólalt meg újra a Brit Védelmi Minisztérium az ügyben. Megszólalása egyben válasz is volt arra, hogy a Pentagon öt évig titkos programot működtetett lehetséges UFO fenyegetések vizsgálatára, Fejlett Légi Fenyegetést Azonosító program (Advanced Aerial Threat Identification Program (AATIP)) néven 2007 és 2012 között, amely mintegy 16 millió fontba került.  

Kissé ellentmondásos ugyanakkor, hogy korábban az amerikai kormány korábban tagadta, hogy bármilyen érdeklődése is lenne az UFO jelenségek iránt mivel a nyomozások az 1960-as években befejeződtek. Miután a Pentagon felfedte programját 2018 elején, a brit UFO kutatók is lázba jöttek, hátha ennek hatására a brit kormány is nyilvánosságra hozza titkos UFO aktáit.

A kérdésekre Mark Lancaster, a védelmi erők minisztere adta meg a választ mondván, hogy a Védelmi Minisztérium nem tervez semmilyen bejelentést annak a hatására sem, hogy a Pentagon felfedte az UFO-kkal kapcsolatos tevékenységét.

A miniszter közölte, hogy már történt vizsgálat UFO ügyekben és nem kívánják azt megismételni. Hozzátette azt is, hogy az amerikai program is javarészt tévesen UFO-nak azonosított hétköznapi tárgyakról szól vagy éppen időjárási jelenségről.

A miniszter abban sem foglalt állást, hogy vajon léteznek-e földönkívüliek. Hogy a brit kormány miért állt le 2009 után UFO-k utáni nyomozásban, azt azzal magyarázta, hogy az ilyen jellegű kutatások nem szolgálnak védelmi célokat.

A Reddit nevű online fórumon vita is indult ennek az ügynek a kapcsán. Itt volt aki felvetette, hogy mi van azokkal a fennmaradó észlelésekkel, melyeket nem sikerült beazonosítani. Mert lehet, hogy az amerikai tanulmányban álló észlelések tévesek, de ott van még a maradék, melyet Mark Lancaster nem vett figyelembe.

paranormal.hu – Seres Gábor