Home Cikkek A Cheyenne Mountain Complexum

A Cheyenne Mountain Complexum

888
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 5 percig tart

Ki ne hallott volna már a Colorado állambeli Colorado Springs külterületén, egy hegy gyomrában található titkos amerikai katonai és nemzetbiztonsági létesítményről, a Cheyenne Mountain Complexumról? (CMC). Arról a rejtélyes bázisról, ahol nem csak a NORAD (North American Aerospace Defense Command), hanem az US Space Comand, az Egyesült Államok űrvédelmi parancsnoki, ellenőrzési, kommunikációs és hírszerzési központja is található.

Erre a hihetetlen technikai felszereléseket és szuperszámítógépeket felsorakoztató központi egységbe a nap minden másodpercében adatok milliói kerülnek feldolgozásra az űrben keringő műholdak (kémholdak) ezreitől a földi űrfigyelő rendszerektől és állomások tucatjaitól a világ minden részéről és természetesen az űrállomásoktól és az épp aktuális űrmisszióktól is.

A HEGY – ahogyan legtöbben nevezik – gyomrába csak kevés kiválasztott juthat be és ők is csak a legszigorúbb biztonsági ellenőrzést követően. A CMC a világ legbiztonságosabb (földrengés és atombiztos) és feltehetően legnagyobb katonai vezérlő központja, amelynek megépítéséhez több mint 200 000 tonna gránitot robbantottak ki a hegy gyomrából és magát a sziklafalat pedig 110 000 darab – néha 11 métert is elérő hosszúságú – acélgerendával erősítették meg. Ezeket mint szögeket verték a sziklahangár oldalába, amelyben tizenöt háromemeletes acélépület található, amelyek közel másfél ezer, darabonként több mint 500 kilogrammos acélrúgón nyugszanak.

A néhány száz itt dolgozó technikus a legmodernebb számítógépekkel, a Föld körül, az űrben keringő valamennyi mesterséges objektumot nyilvántartja és pontosan nyomon követi pályáját.

De nemcsak a NORAD és a Space Comand található itt. A CMC keretein belül az alábbi rakéta-, atmoszféra- és űrfigyelő rendszerek kaptak helyet:

Air Operations Center (AOC):

Az AOC Air Defense Operations Center (ADOC) elnevezés alatt is ismert. Folyamatosan felügyeli Észak-Amerika légterét, megelőzendő az ellenséges repülőgépek berepülését. Éves szinten több mint 2,5 millió repülőgépet képes nyomon követni.

Missile Warning Center (MWC)

Az MWC azonosítja a Föld bármely pontján történő rakétakilövést és tizedmásodpercek alatt jelzi, ha a röppálya-számítások alapján veszélyt jelenthetnek Észak-Amerikára. Természetesen bármi ilyen veszély észlelése esetén azonnal automatikusan megteszi az ellenlépéseket is, amelyek mibenlétét csak találgatni lehet.

Az SCC-t Space Defense Operations Centerként (SPADOC) is jegyzik. A központ érzékeli, azonosítja és nyomon követi a Földet körülvevő kozmikus térben mozgó mesterséges objektumokat. Jelenleg több mint 8000 objektumot kísér folyamatosan figyelemmel, ezek között találhatók a Föld körül keringő űrhulladékok is. Az SCC által szolgáltatott emiatt komoly szerepe van az űrrepülések tervezésénél is, hiszen ezen adatok birtokában elkerülhetőek a kozmikus összeütközések

NORAD/USSPACECOM Combined Command Center (CCC)

A CCC a Cheyenne Mountain Complex területén dolgozó valamennyi egység központjaként funkcionál. A CCC parancsnoka – szokás szerint egy egycsillagos tábornok vagy ezredes – folyamatosan jelen van a parancsnoki központban. Feladata az itt tevékenykedő egységek tevékenységének igazgatásán és koordinálásán kívül az, hogy veszély esetén értesítse az amerikai elnököt és a kanadai miniszterelnököt, illetve eljuttassa a szükséges információkat a hadsereg illetékes szintjeire, amennyiben bármilyen különleges esemény történik, beleértve ebbe talán a bizonyíthatóan földönkívüli eredetű UFO-k tevékenységet is

Combined Intelligence Watch Center (CIWC)

Egyszerűsítve Combined Intelligence Centernek (CIC) is hívják. A CIWC jelzi a világűrből fenyegető veszélyeket, továbbá a rakéták és stratégiai légi tevékenység általi fenyegetettséget, függetlenül attól, hogy ez a Föld melyik pontján jelentkezik. Feladata elsősorban az USA/Kanada külföldön állomásozó egységeinek, illetve ezen országok külföldi érdekeit fenyegető támadások jelzése. A CIWC személyzete a Cheyenne Mountain területén dolgozó valamennyi központ idevágó hírszerzési információit gyűjti, és eljuttatja a NORAD és az US Space Command illetékeseihez.

National Warning Facility (NWC)

Az USA polgári védelmének riasztó központja, amely a NORAD-dal egy időben kapja a veszélyt jelző információkat. Támadás lehetősége esetén itt aktivizálják a polgári lakosságot figyelmeztető riasztó rendszert a National.

Warning System (NAWAS) segítségével

Space and Warning Systems Center (SWSC )

Itt felügyelik és fejlesztik azokat a speciális szoftvereket, amelyek az egyes központok, illetve a közöttük folyó adatcseréhez, kommunikációhoz szükségesek

Weather Support Center (SOLAR)

Ez a Központ valójában a közeli Peterson légibázis egyik épületében található, de ugyanakkor jelentést tesznek a CMC parancsnoki központja felé is.

Öt személyzeti egység szolgálja ki a központokat és mindegyik egység hozzávetőlegesen 40 fővel dolgozik, elnevezésük Alpha, Bravo, Charlie, Delta és Echo. Normális esetben (békeidőben) mindig csak egy egység van szolgálatban. Az egységek 8 óránként váltják egymást, és ne feledjük ők azok akik mindent és mindenhol látnak.

Ők azok, akik az űrhajósok után vagy velük egy időben elsőként figyelhetik meg a végtelen kozmikus térségből földünk felé száguldó UFO-k tucatjait. És, hogy mi történik, ha valódi földönkívüli űrhajót látnak? Természetesen értesítik az Egyesült Államok elnökét, a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjét és ha a vezetők úgy döntenek, akkor akár Oroszország elnökét is…

Természetesen mindezt a legnagyobb titokban…