Home Cikkek A Chupacabra

A Chupacabra

0

Ez egy mítosz, vagy legenda, vagy egy átverés? Bármi is legyen, a lényről több tucat jelentés jött elő, több helyen szerte a világon. Megpróbáltam több helyről, hazai és külföldi lapok segítségével egy rövid összefoglalót készíteni.

Ez koránt sem teljes, sokszor a külföldi lapok különböző fordításai. Eredeti leírásokban 1995-ben – mely talán 1994-ben tűnt fel először – egy titokzatos lény végigpusztította Puerto Rico környékét, megölve a kis állatokat. A helyi falusi lakosság és a gazdák nyugtalanokká váltak.

ChupacabrasAz is igaz, hogy megjelenésének előjelei már az 1970-es években láthatóak voltak. 1987-ben a Puerto Rico-i lapok, az El Vocero, és az El Nuevo Dia háziállatok rejtélyes haláleseteiről kezdett tudósítani. Az elkövetőt akkor Vampiro De Mocanak, azaz Moca vámpírjának hívták, mivel az első esetek Moca kisvárosából valóak.

chupacabra_garg_0000_4100

Szinte minden, hír, beszámoló Chupacabrával kapcsolatos volt. Különböző speciális kábeltelevíziós programok foglalkoztak vele. Néhány helyi rádió és újságok jelentéseiben szerepelt, illetve az interneten keresztül tudattak a paranormális jelenségről. Elég titokzatosan, a newsworthyness és újságírói, a “mainstream”, foglalkozott minimálisan, az egyedülálló jelenséggel.

ChupacabraMindenki arra a kérdésre várta a választ, Chupacabra milyen okból tűnt fel ekkora hirtelenséggel? Egy lény, úgy tűnik, éjszaka bújik elő rendszeresen és vérszomjasan támad rá áldozataira. Kezdetben a lény kisebb állatokat támadott meg, kecskéket, aprójószágot Puerto Rico gazdaságaiban. Innen származik a neve is “Chupacabra”, ami spanyolul azt jelenti, “kecske-szívó”, “kecske-fejő”.

chupacabra_garg_0000_3000

A legkorábbi beszámolók 1994-ből származnak, feltűnése, úgy tűnik ekkor kezdődött. Részletesebb jelentések szerint a támadások alkalmával, a juhokat, kecskéket holtan találták, vérüket lecsapolták. Sajátos sebeket találtak az áldozatokon, nyakukon két szúrt seb, körülötte semmilyen vérnyom. Egyes jelentésekben az áldozatok egyes belső szervei hiányoztak, anélkül, hogy külsérelmi nyomokat találtak volna rajtuk.

A kezdeti támadások alkalmával az állatok, mondjuk száz csirke, nyúl, juh, macskák és kutyák, és még nagyobb állatok, beleértve a sertés-és szarvasmarha pusztult el hasonló módon, még akkor is, amikor a “biztonságos” belső zárt ketrecben voltak, míg ezek a helyeken sértetlenek maradtak a zárak, kerítések. Mindenkin paranoia és a félelem uralkodott.

ChupacabrasA legtöbb tanú a lényt, úgy jellemezte, mint egy félig embert, félig vámpírt, mint a ragadozó állatot, ami száguld a vidéken, rettegésben tartja haszonállatokat és közvetetten az embereket. A leírások alapján a lényt viszonylag egységesen hasonló módon írják le, azonban mégis két csoportra osztható.

chupacabra_garg_0000_2000

A Chupacabra állva körülbelül 180 cm, vagy négy-öt méter magas, a szürkés színű, bőre mint egy hüllőé, és tüskék a tetején fejjel lefelé a hátára simulnak, vagy szőrös a teste és nincs farka. Rövid mellső lábain kövérkés, karja végén a karom, és nagy erős hátsó lábak, vagy kenguru lábak. Ronda, mint egy démon, hatalmas csillogó tyúktojásnyi nagy vörös szemek. Hosszú agyarak, és egy furcsa, hosszú nyálkás hegyes nyelv, folyamatosan denevérszerűen suhan tova.

Viselkedése intelligenciát vél felfedezni, igyekszik elkerülni az embereket, hogy az elfogás veszélye minél kisebb legyen. Ha mégis találkozik emberekkel igyekszik elmenekülni. Időnként szárnyakat tulajdonítanak neki, menekülés közben “átrepülte támadóit”, majd úgy lendül át egy kerítésen, mint egy kenguru. Szúrós, kellemetlen kénes szagot áraszt, akik találkoztak vele, napokig köhögésre kényszerítette őket.

Chupacabras széles körben sokan egyszerű városi legendának tartották, különböző, szétszórt helyeken látták, mint Mexikóban, Dél-Amerikában, Floridában, Texasban, Dél-Kaliforniában, sőt Oregonban is. A Chupacabrát belesorolják a többi rejtélyes jelenségek közzé, mint UFO-jelenség, gabonakörök, szarvasmarha csonkítás, idegenek általi emberrablások.

ChupacabrasKülönböző módon próbálnak védekezni ellene, mint terelőlapok, teljesen zárt területek, “holtbiztos” kerítések. Különböző csoportok indultak a keresésére, azonban nem sikerült megtalálni, megfogni, még lefényképezni sem. Semmi nyomot nem hagy maga után az elpusztult állatok tetemeit kivéve.

chupacabra_garg_0000_1000

Más forrásokban, pedig egyéb dolgok találhatók, Chupacabráról meglepően pontos leírásokkal és fényképekkel rendelkezünk. Illetve a tény, hogy Puerto Ricóban, a sziget belsejében üzemel egy titkos kutató intézet, ahol sokak szerint lehetséges lenne gén-manipulációval olyan lény létrehozása mint a Chupacabra. A kérdés azonban megmarad, hogyan kerülhetett ki a szabadba? Egyszerűen elengedték volna, vagy megszöktek? A másik ellentmondás pedig az, hogy 2002 környékén egy pásztor elveszett Juha után indult, amire rá is talált, miközben egy horror-filmbe illő szörnyeteg lakmározott belőle.

Az áldozat testén két szúrás volt látható, testéből pedig az összes vér eltűnt. Ez azonban újra felveti a szürkék kezét a dologban, gondolták. Talán tényleg az idegenek keze van a dologban? Egyesek azzal a teóriával álltak elő miszerint ez a lény az idegenek hajójával érkezik, esetleg az ő bolygójukon honos állatról van szó, amely felszökik az ufók hajójára, majd landolásukkor itt elszabadul.

ChupacabrasEz azonban feltételezi, hogy az idegenek bolygója légkörének és egyéb élettani jelentőségű dolgai megfelelnek a Földön uralkodó tényezőknek és élni képes, a másik dolog amit feltételez, hogy az idegenek felelőtlenek, sőt unintelligensek, másképp hogyan szökhetne fel egy hajóra egy, vagy több embernél és náluknál sokkal nagyobb élőlény, mikor például a “kicsi szürkék” 120-130 cm magasak?

Mások szerint az Idegenek szánt-szándékkal hozzák át ide ezeket a lényeket, talán valami jelnek szánva ezt. További eshetőség, hogy ezek a lények belopóznak a farmerek kertjébe, ott kiszívják az állatok vérért, majd azzal megtelve visszamennek az idegenekhez, és fontos vér mintát szolgálnak számukra. Ezt az elméletet az is bizonyíthatja, hogy a Chupacabrák észlelésekor sokszor észlelnek ufókat a térségben, a szörnyek pedig mindig hirtelen jönnek és hirtelen mennek is (ennek ellenére egyes információk szerint már két Chupacabrát sikerült elejteni az egyiket az El Yungke Nemzeti parkban, a másikat San lorenzónál).

chupacabra_garg_0000_3100

Egyéb szemtanúk szerint a lény tulajdonképpen egy kutya-kenguru keverék, mert olyasféle mint egy kutya, mégis kenguruként mozog (talán ezt a két eddig különálló állat fajt sikerült egy egyedbe zsúfolni? – egyesek mindenesetre így gondolják), szemei aránylag nagyok és vörösen izzanak, lábain és kezein mindössze 3 ujj található. Testét fekete szőrzet borítja.

Egy másik népszerű elképzelés az, hogy idegen eredetű, azaz a lények a világűrben, amelyek jelenleg a kezdeményező világszerte tömeges invázió a Föld. Egyébként ésszerű magyarázat híján, amely tisztán a bibliai értelmezésre támaszkodik, arra utal, hogy ezek a lények határozottan démoni az eredetüket. Egy erős bizonyítékok erre a lehetőségre, hogy rejtélyes képességekkel rendelkeznek, jönnek-mennek, ki és be a fizikai világ részére szinte észrevétlenül.

chupacabra_garg_0000_2500

ChupacabraTovábbi elméletek is születtek, hogy Chupacabra egy “élő kövület”, más szóval dinoszaurusz őskori állat, ugyan már régóta kihalt, de a ténylegesen létező, zavartalan és észrevétlen távoli, vagy nehezen megközelíthető területen, most a modern időkben kerültek át a lakott területekre először. Néhányan azt feltételezték, hogy a Chupacabra egy ember-hüllő-bogár hibrid termék egy igen kifinomult szigorúan titkos genetikai manipuláció elveszett tagja. Néhányak szerint, nem más, mint egy mosómedve.

A legtöbb kormányzati tisztviselők és az állatorvosok, akik követték a “hivatalos vonalat”, vagy politikai irányzatot, például nem voltak hajlandóak arra, hogy felfedjék az elhullott állatok boncolási adatait, gyakran eltüntették a jelentéseket, hogy elkerüljék a hisztériát és a bajt. A szemtanúk beszámolói ellenére mégis a szkeptikusok nagy része átverést vél felfedezni a dologban. Az óvatosabb réteg azonban igyekszik nagyon komolyan venni, a Puerto Ricó-i polgármester, a 40.000 ember racionálisan igyekszik gondolkodni, féltve állataikat, nekik nem átverés, nem találnak benne semmi humorosat.

latogatok.hu