Home Összeesküvés elméletek A Diana összeesküvés

A Diana összeesküvés

0

Diana hercegnő balesete 1997 augusztus 31-én történt. A baleset körülményeivel kapcsolatban több összeesküvés elmélet született. Az első elmélet először Ausztráliában ütötte fel a fejét, nem sokkal a tragédia után. Az azt követő néhány évben több mint 35000 olyan weboldal jelent meg, amely a baleset részleteivel kapcsolatos rejtélyeket fejtegetik.

Az egyik elmélet szerint Diana halála mögött az MI6 nevű nyomozóiroda állt; a hercegnő összetűzésbe került a monarchia vezetőivel, így el kellett tenni láb alól. Más, képtelenebb felvetések szerint virágárúsok álltak a baleset mögött, hogy fellendítsék a virágvásárlást. Látható, mennyire hihető és kevésbé hihető elméketek születtek.

Egy harmadik elmélet szerint pedig a hercegnő nem halt meg, balesete csupán megrendezett volt abból a célból, hogy barátjával, Dodi Fayerrel boldogan élhessenek elszigetelten a világtól. Ezen elmélet szerint Diananak elege lett abból, hogy folyamatosan zaklatják és vagyona egy része bőven elég volt arra, hogy megrendezze a balesetet. Az elmélet hívői szerint jelenleg is egy trópusi szigeten élnek, fiaival online módon tartják a kapcsolatot. Kérdezhetnénk persze, hogy van-e valami erősebb alapja ennek az elméletnek. Akik támogatják ezt a nézetet, úgy gondolják hogy erre elegendő bizonyíték az a tény, hogy Diana holttestét sohasem láthattuk. Lehet mégis van benne valami?

Ez az eset azonban bonyolultabb. Paul Burrel, aki Diana egyik szolgálója volt azt állította, hogy Diana korábban megjósolta saját balesetét. Tíz hónappal a baleset előtt azt írta Paulnak, hogy valaki meg fogja rongálni autójának a fékeit és ő komoly fejsérülést fog szenvedni, mindez pedig azért, hogy a herceg újból meg tudjon házadosni. Hogyan lehetséges ez? Vagy lehet, hogy a Paul Burrel elmondottaknak semmi igazságtartalma nincs?

Mások szerint azonban azért születtek ezek az elméletek, mert sokan nem akarták elfogadni azt a tényt, hogy a hercegnő minden jólétével és a biztonsági őreivel együtt olyan hétköznapi körülmények között is meghalhat, mint egy baleset. Lehet, hogy csupán arról van s, hogy ezek az elméletek sokunknak segítenek, hogy a valóság elviselhetőbb legyen? Tény, hogy az internet táplálja a paranoiát, de vajon mennyi lehet a realitás az elméletek mögött?

Jens Junge képe a Pixabay -en