Home Hírek A Discovery leállította az RFID chipek veszélyeirõl tervezett mûsort

A Discovery leállította az RFID chipek veszélyeirõl tervezett mûsort

267
1

Még 2011-ben derült ki, hogy a Discovery ?Állítólag? (MythBusters) címû sorozatának készítõi kénytelenek voltak leállni az RFID technológiáról tervezett epizóddal. Bár a mai napig nem egészen világos, hogy végül mi késztette a döntéshozókat a film törlésére, Adam Savage, a sorozat egyik mûsorvezetõje a következõket nyilatkozta:

 

 

 

?Több szinten szerettünk volna foglalkozni az RFID chipek kérdésével. Beszéltünk volna arról, hogy mennyire hekkelhetõk, mennyire megbízhatók vagy nyomon követhetõk, stb.?

Az elképzelés azonban komoly ellenállásba ütközött miután a producerek mélyebbre ásták magukat a témában és elkezdték megkeresni az RFID gyártással foglalkozó cégeket.

Adam, a Last Hope Konferencián elmondta, hogy a Discovery, a Texas Instruments és a legnagyobb bankkártya kibocsátók jogi képviselõi bevonásával lefolytatott videó konferencián egyértelmûvé vált, hogy a cégek, akik komoly reklámbevételt jelentenek a csatornának, nem fogják hagyni egy ilyen mûsor leadását.

A történet következõ érdekes mozzanata, hogy késõbb Adam visszavont mindent, amit a Last Hope Konferencián mesélt:

?Nagyon sok minden elhangzott az RFID chipekrõl és el kell ismernem, hogy nem minden információm állta meg a helyét, hiszen a videó konferencián én személyesen nem vettem részt. A Texas Instruments verziója a helyes. Az epizód törlésének okai olyan bizarr jellegûek, hogy senki sem hinne nekem, de legyen elég annyi, hogy a producer cég, nem a Discovery döntött a törlés mellett.?
Természetesen nem szeretnénk szükségtelenül összeesküvéseket gyártani, hiszen van belõlük éppen elég, de talán érdemes elgondolkodni, hogy miért nem hallunk a chipek sebezhetõségérõl a tömegmédiában.A japán Cryptographic Hardware and Embeded Systems például már 2011-ben bemutatott egy módszert, amivel a chipes kártyákat fel lehet törni. A töréshez szükséges eszközök akkor körülbelül 600 ezer forintba kerültek, ami egy bûnszervezetnek már jó beruházást jelenthet.
Források: Idokjelei.hu, Activist Post, Index, Daily Mail

1 COMMENT