Home Cikkek A fáraó átka

A fáraó átka

0

Howard Carter egyiptológus 1922. november 26-án háromévezredes békesség után megbolygatta Egyiptom gyerekkirályának, a Kr. e. 1340 körül meghalt Tutanhamonnak a sírját. Akkor még nem is tudta, mekkora hibát követett el.

?Lát valamit?? ? kérdezte tőle az expedíciót támogató Lord Carnarvon. ?Csodálatos dolgokat!?? kiáltotta Carter, amint megpillantotta a fáraó aranyba foglalt múmiáját és a vele eltemetett kincseket. Néhány hónap múlva, ötvenhét évesen, Carnarvon meghalt Kairóban.

A fáraó átka

Miközben önkívületében ezt mondta: ?egy madár?karmolja az arcomat?, Kairó áramszünet miatt sötétbe borult, Angliában pedig a lord kedvenc kutyája felvonított és kimúlt. Azt mondják, Carter ezt a feliratot találta a sírban:

?Gyors szárnyakon érkezik a halál ahhoz, aki megzavarja a fáraó békéjét?.

Ez Nehbet keselyűistennőre utal. Az ő képmásait találták a múmia mellett ? és egy nagy madár röpködött a sír fölött a behatolás napján. Sir Arthur Conan Doyle azzal magyarázza Carnarvon halálát, hogy ?Tutanhamon papjai elementálisokat (szellemeket) alkottak, hogy őrizzék a múmiát?.

Hét évben belül a feltárásban résztvevő tizenhárom európai közül már csak ketten éltek! A negyvenes évekre huszonöten haltak meg, akik valamiképp közreműködtek a sír felbontásában ? egyikük sem ?természetes halállal?.

Némelyek azt feltételezték, hogy a fáraó papjai ?megmérgezték? a kincseket; hogy ismeretlen, halálos kórokozók maradtak meg évezredeken át a légmentesen lezárt környezetben; sőt még azt is, hogy a régi egyiptomiak radioaktív anyaggal itatták át a sírt.

farao

A fáraó szarkofágja

Howard Carter, aki hatvanhat évesen halt meg 1939-ben, úgy vélte: ?épeszű ember csak megvetéssel legyint az efféle dajkamesékre?.

1966-ban a Kairói Múzeum ókori gyűjteményének igazgatója nem akarta elküldeni a fáraó kincseit egy párizsi kiállításra. Miután egyedül maradt ellenérveivel, közlekedési balesetben meghalt. Utóda, dr. Gammal ed-Din Mehrez, aki, ?véletlen egybeesésnek? nevezte a haláleseteket, 1972-ben halt meg, ötvenkét évesen, épp amikor a gyermekkirály aranymaszkját útnak indították egy londoni kiállításra.

Rejtélyek Szigete