Home A tudomány rejtélyei A féreglyukak közelebb állhatnak a valósághoz mint gondoljuk

A féreglyukak közelebb állhatnak a valósághoz mint gondoljuk

0

Brendan Z. Foster fizikus szerint két fekete lyuk lehetséges összekapcsolódásának valóban van némi alapja – még ha sci-finek is tűnik a dolog.

A féreglyuk első látásra egyszerű koncepciónak tűnhet – két fekete lyuk összekapcsolódása a kozmosz különböző részein, létrehozva közöttük egy alagutat, amelyen keresztül egy űrutazó áthaladhat. Ez persze nem ilyen egyszerű.Az elképzelés ugyan már jó ideje létezik – Albert Einstein és Nathan Rosen fizikusok komolyan foglalkoztak a koncepcióval és a tudósok még ma is próbálják kideríteni, hogy a féreglyukak működési elve mennyire reális a gyakorlatban.

Bár még soha nem fedeztünk fel vagy figyeltünk meg tényleges féreglyukat, egyes fizikusok úgy vélik, hogy léteznek, de néhány ellentmondásnak még a végére kell járni.

Először is, a féreglyuk és az azon áthaladó anyag közötti gravitációs vonzás miatt a féreglyuk bezáródásra kényszerülne, így valamilyen “egzotikus” anyag bevonására lenne szükség ahhoz, hogy nyitva maradjon.

Másodszor, a féregjárat a benne lévő fizikai folyamatok miatt elméletileg csak mikroszkopikus méretű lehet, ami viszont messze elmarad például a Star Trek: Deep Space Nine-ban szereplő féregjárattól, amelyen egész flották tudtak áthaladni.

Ezek a problémák azonban eddig nem akadályozták meg a tudósokat abban, hogy a a kérdésen dolgozzanak – ennek következtében pedig a kvantum összefonódást alkalmazó tanulmányok ígéretesnek bizonyultak a stabilitás fenntartásában – hogy egy példát említsünk.

A féreglyuk méretének növelése azonban még mindig kihívást jelent. Kijelenteni tehát, hogy nem léteznek féreglyukak, túlzó következtetés.

Alexander Antropov képe a Pixabay -en.