Home Földönkívüliek A földönkívüliek támadása esetén szünetelt volna a hidegháború

A földönkívüliek támadása esetén szünetelt volna a hidegháború

0

Egy esetleges űrcsata komolyan felmerült már a politikai vezetésben. Egy 2009-es interjú során Gorbacsov kifejtette, hogy az 1985-ös Genevai Találkozón sétára indult Reagan elnökkel, ahol az elnök megkérdezte őt, segítene-e neki, ha Amerikát megtámadná egy földönkívüli civilizáció. Gorbacsov erre azt felelte, hogy teljes mértékben, majd Reagan elnök viszonozta a választ azzal, hogy ők is számíthathatnának a támogatásukra.

Szerencsére azonban nem került ilyenre sor. Mindemellett Reaganról tudni kell, hogy sci-fi rajongó volt, aki gyakran olvasott fantasztikus történeteket. Lauren Davis újságíró szerint az elnök gyakran hívott össze űrhajósokból, mérnökökből és sci-fi írókból álló tanácskozást, ahol az űrprogram részleteiről tárgyaltak. Nemhiába hívta Reagan az űrporogramot Star Warsnak.

Nem tudni azonban, hogy az amerikai elnök mennyire gondoltam komolyan a kérdést, amit sétája során feltett Gorbacsovnak.

Azonban az űrháború lehetősége nem csak emberek és idegenek között állt fenn.

Az 1950-es és 1960-as években valós veszélynek tekintették azt a helyzetet, hogy szovjet katonák támadjanak meg nem létező amerikai holdbázisokat.

Abban az időszakban az Amerikai Hadsereg az űrversenyt taktikai célokra akarta fordítani. Ennek egyik oka az volt, hogy a Szovjetúnió valamennyire előrébb járt az űrversenyben mielőtt Neil Armstrong a Holdra lépett. A szovjetek fellőtték az első Föld körüli műholdat, melyet állatok és emberek követtek.

Az 1970-es években ráadásul a szovjet Almaz űrállomás egy titkos űrágyút is tesztelt, mint ahogy azt Anatoly Zak újságíró felfedte 2015 novemberében.

Egy 1965-ben született, titkosítás alól feloldott jelentés szerint az amerikaiak számítottak arra, hogy az űrverseny legszorosabb pillanatában akár űrbéli ütközetre is sor kerülhet. Amerikai kutatók és mérnökök lehetőséget láttak abban, hogy holdbázisokat építsenek ki, ahova csapatokat szállítanak és védik a Hold területeit.

Volt azonban egy nagy probléma: az űr környezeti feltételei. Az űrben ugyania használhatatlanok a hagyományos fegyverek: ezek vagy megfagynak vagy felrobbannak működés közben. Ennek kiegyensúlyozására születtek olyan elképzelések, melyek szerint gáztöltetű vagy speciális rugókkal ellátott fegyvereket kellene majd használni.

Azóta szerencsére az űrverseny békésebb lett, az olyan tervek pedig mint a holdbázis, megfoghatatlan maradt. Ehelyett viszont sokkal kifinomultabb fegyverek születtek: gondoljunk csak a drónokra, harci robotokra, vagy lézerfegyverekre.

Smithosian Magazine | freakwave képe a Pixabay -en