Home Spiritualitás A Guadalupei Szüzanya

A Guadalupei Szüzanya

0

A Guadalupei Szűzanya képének titokzatos jelenségeit az 1600-as évektől vizsgálják, legutóbb aNASA legmagasabb rangú szakértői kutatták a rejtélyt a legmodernebb eszközökkel ? és tárták szét tanácstalanul ők is kezüket. Maga a kép egy köpeny (tilma) szövetén maradt meg, méghozzá a legenda szerint úgy, hogy a Szűz megjelent egy indiánnak, és kérte, emeljen templomot a helyen. A püspök nem hitte el a jelenést bizonyíték nélkül, így a Szűz azt mondta Juan Diegónak, az indiánnak, hogy gyűjtsön virágot a dombról.

Tél volt, az indián mégis talált rózsákat, amelyet a köpenyébe (tilmájába) gyűjtött, és elvitte a püspöknek. Mikor a rózsák kihullottak a lepelből, a ruhán ott maradt a Gudalupe Szűz képének lenyomata. S hogy miért is olyan különleges ez a kép, miért is vizsálják évszázadok óta? A hasonló szövetek 10 év alatt tönkremennek (még a róla 200 évvel később készített másolat is rég kifakult), a tilma pedig teljes pompájában ragyog. A festés nem ér hozzá a szövethez, tulajdonképpen felette lebeg, magában a szövetben semmilyen festékanyag nincs.

Virgen_de_guadalupe2

A rajta látható színek egyszerűen nem hozhatók létre semmilyen technológiával. A szövet hőmérséklete folyamatosan 36.6 fok, akár az élő emberé. Mi több: szemorvosi eszközökkel azt figyelték meg, hogy a festett szem ideghártáyja összehúzódik, sztetoszkópos vizsgálattal pedig Mária övénél (hasánál) percenkénti 115 pulzust észleltek, amely az élő magzat szívverése? Mindezt komoly tudósok, nemzetközi felszerelések eredményeivel szögezték le, magyarázatot pedig évszázadok óta nem találnak, és nem találtak a NASA emberei sem. Csak a cáfolhatatlan tényeket, amelyek előtt zavartan áll a tudomány.

A kegyképen szemorvosi műszerekkel történő vizsgálattal megállapították, hogy Mária szemének retinája fény hatására ? az emberi szemhez hasonlóan ? kitágul és összehúzódik. A tudósok továbbá megállapították, hogy a szövet hőmérséklete, melyen a kegykép látható, állandóan 36,6 fok, mint egy egészséges ember testhőmérséklete. Sztetoszkóppal is megvizsgálták a kegyképet, ekkor a tudósok Mária övénél 115 pulzus/perc mértek, mely egy magzat pulzusszámának felel meg.

Guadeloupei_Szűzanya_köpenye

A 20. század elején a kegykép mellett valaki bombát robbantott, melynek eredményeképpen nagy sugarú körben minden elpusztult, a kegykép azonban egész és sértetlen maradt.

Aldofo Orozco kutató fizikus beszámolója szerint nincs természettudományos magyarázat a tilma megmaradására. 10 év alatt tönkremennek a hasonló szövetek a helyi sós-nedves levegőn. Például az 1789-ben készített másolat, amit az akkori legfejlettebb technológiával készítettek és védő üveg mögé helyeztek, teljesen kifakult 8 év alatt. Ezzel szemben az eredeti, védelem nélkül kihelyezett tilmát több mint száz év alatt se károsította az UV-sugárzás, a sós-nedves levegő és a közelében meggyújtott több tízezer gyertya.

Az eredeti kép zarándokok tömegeit vonzza: az ikont őrző bazilikát a világ leglátogatottabb zarándokhelyének tartják, 2004-es mexikóvárosi adatok szerint csak december 9. és december 12. között tízmillió zarándokot fogadott, egész évben pedig a húszmilliót is eléri az idelátogatók száma.