Home Cikkek A HALÁL-VÖLGY

A HALÁL-VÖLGY

0

Jakutföldi beszámolók ? A Halál-völgy rejtélyekben bővelkedő hely a jakutföldi Vilja folyó zónájában. Az isten háta mögötti mocsaras völgyben helikopterrel sem lehet midig eljutni. Néhány legenda szerint abban a zónában a földben titokzatos, halált is okozhat tárgyak is rejtőznek. A jakutok napjainkban is elkerülik azt a helyet. Vakmerő szemtanúk azt állítják, hogy a földből egy lehajlított boltív áll ki, amely alatt több fémből épített szoba található. Ezeknek a helyiségeknek a falaiból télen is nyári meleg árad. Állítólag régen akadtak olyan elszánt vadászok, akik egyszer egy ilyen szobába töltöttek egy éjszakát. Néhányan súlyosan megbetegedtek, de az a vadász, aki többször bemerészkedett oda, meghalt.

A legendák, illetve néhány szemtanú megemlített egy sima, vörös félgömböt is. A 19-században Viljaja R. Maak,a híres kutató naplójában így emlékezett vissza a Halál-völgyre : ?A folyó partján egy óriás rézüst található, de ennek csak egy része látszik ki?. A Gutyenovés V. Szorzenoj-egy városi, Misznij kutatói-találkoztak egy öreg nomád pásztorral, aki nagyon sovány, vasruhába öltözött idegeneket pillantott meg a völgyben. Egy másik szemtanú, a vlagyivosztoki Mihail Patrovics Koneckij ezt mondta a Kozmopoiszk Társaság néhány tagjának : ?Háromszor jártam a Halál-völgyben. Először 1933-ban, tízéves koromban apámmal dolgoztam ott, aztán 1939-ben apám nélkül, egyedül próbáltam szerencsét a völgyben, 1949-ben pedig fiatalokkal jutottam el oda.?

altaj

Jakut kísérőnk mutatott nekünk a vadonban egy olyan helyet, ahol aranyat lehet mosni. Én két hat-tíz méter átmérőjű óriás üstöt láttam a völgyben. Jól ismerem a fémeket. Meg vagyok győződve arról, hogy az üstök ismeretlen fémből készültek. A legélesebb késsel sem tudtam meg vágni és egy darabot sem tudtam letörni belőlük. A kalapács ütések semmi nyomot nem hagytak rajtuk. Felső részüket egy vékony, csiszolópapírra hasonlító réteg borította. Azt is észre vettem, hogy az üstök körül embernél magasabb fű nőtt és más növények levélzete sokkal dúsabb volt?

Egyszer az egyik üstben hatan aludtunk. Éjszaka semmi különöset nem tapasztaltunk, de három hónap múlva az egyik társam haja teljesen kihullott és az én fejem bal oldalán két kinövés keletkezett, amelyek eddig még nem tűntek el. Én rábukkantam egy hat centiméteres, fekete, sima félgömb alakú kőzetre az egyik üstben. Egy faluban, Szamarkában szüleimnek ajándékoztam azt. Egyszer a nemrég felépített házuk ablakaiba üveget akartak tenni, de a faluban nem kaptak üvegvágót. Nekem az az ötletem támadt, hogy ezzel a kővel vágjam el az üveget. Az ismeretlen összetételű kő villámgyorsan elvágta azt. 1937-ben nagyapámnak ajándékoztam a követ, őt rövidesen a Gulág egyik táborába hurcolták el és ott is halt meg. Sajnos nem tudom,hogy azután mi történt a jautföldi kővel.

A Kozmopoiszk kutatói később a beszámoló egy részét pontatlannak találták. Egyes ufó-kutatók ufótemetőnek nevezik a völgyet. Egy aranymosó állítólag lebegő félgömböt látott abban a zónában. 1966-ban a Kozmopoiszk egyik expedíciója nem tudott eljutni a völgybe. 1997 nyarán V. Uvarov és A. Gutenyev a szovjet légitársaság levéltárában a Halál-völgy felett készített felvételen egy titokzatos alakzatot vett észre. Váratlanul felmerült műszaki problémák miatt a Kozmopoiszk expedíciójának a helikoptere nem szállhatott le a légi felvételen megörökített helyre. A völgyet a helybéliek messzire elkerülik?

Látogatók.hu