Home Cikkek A hit megváltoztatása

A hit megváltoztatása

0

A hiteid bizonyos fokig mindig változnak. Felnőttként sok olyan dolgot teszel, amit úgy hittél, nem tehetsz meg gyermekként. Például: Úgy hihetted három éves korodban, hogy veszélyes átmenni az úton. Harmincéves korodra, remélhetően, ebben már nem hiszel, bár nagyon jól működött és szükséges is volt a gyermekkorodban. Azonban, ha édesanyád telepatikusan és szóban is megerősítette ezt a hited, az átkelésre vonatkozó lehetséges veszélyek szörnyű képeivel, magadban hordozhatod azt a félelem érzetet is és talán elképzelhetsz magadban egy lehetséges balesetet.

Mind az érzelmeid, mind a képzeleted követik a hitedet. Amikor a hit megszűnik, akkor ugyanaz az érzelmi összefüggés sem marad meg, és a képzeleted másfelé fordul. A hitek automatikusan mozgósítják az érzelmi és a képzelőerőd.

Kevés hit intellektuális önmagában. Amikor a tudatos elméd tartalmát vizsgálod, meg kell tanulnod vagy felismerned a másodlagos érzelmi és a képzeletbeli jelentéseket is, amik az adott ideához kapcsolódnak. Különböző módokon lehet megváltoztatni a hitet, ellentétének behelyettesítésével. Az egyik különleges módszer háromrétű. Létrehozod annak az érzésnek az ellentétét, ami a megváltoztatni kívánt hitedből fakad és képzeleted az ellentétes irányba fordítod annak, amit a hited diktál. Ugyanakkor tudatosan megnyugtatod magad, hogy a hit, mellyel nem vagy elégedett, egy idea a valóságról és nem a valóság egyik aspektusa.

Leap-of-faith

Rájössz, hogy az ideák nem mozdulatlanok. Érzelmek és a képzelet mozgatja őket egyik vagy másik irányba, megerősítve vagy ellenezve őket.

Szándékosan arra használod a tudatos elméd, egy játékot hozva létre, akár a gyerekek, amiben egy időre egyáltalán nem veszel tudomást arról, mi tűnik úgy, hogy létezik fizikai fogalmak szerint, és ?úgy teszel? mintha az, amit igazán akarsz, valóságos lenne.

Ha szegény vagy, akkor szándékosan úgy teszel, mintha mindened meglenne, amire financiálisan szükséged van. Képzeld el, hogyan költöd el a pénzed. Ha beteg vagy, képzeld el játékosan, hogy meggyógyultál. Lásd magad, ahogy azt teszed, amit tenni szeretnél. Ha nem tudsz másokkal beszélni, képzeld el, amint könnyedén megteszed. Ha úgy érzed, napjaid sötétek és értelmetlenek, képzeld el őket telinek és érzelem dúsnak. Lehet, hogy ez most nem hangzik gyakorlatiasan, mégis a mindennapi életben gyakran arra használod a képzeleted és az érzelmeid, hogy sokkal kevésbé értékes hiteidet szolgálják; az eredmény egészen világos és – hadd tegyem hozzá – sajnálatos módon praktikus is.

Ahogy időbe telik, hogy a nem tetsző hitek anyagiasuljanak, ugyanúgy időbe telik az is, hogy fizikai eredményeket láss; de az új ideák növekedésnek indulnak és megváltoztatják a tapasztalásodat, pontosan úgy, ahogy a régiek tették. A képzelődés folyamata szemtől-szembe hoz más kiegészítő ideákkal is, melyek pillanatnyilag röviden felmerülhetnek. Esetleg láthatod, hogy két, ütköző ideát tartasz egyidejűleg egyenlő erővel. Ilyen esetben holtpontra juttattad magad.

Seth: A személyes valóság természete, 622. ülés