Home Kriptozoológia A Jersey ördög

A Jersey ördög

0

A New Jersey állambeli Pine Barrens körüli vidékről és erdőségről félelmetes legenda kering. Azt beszélik, hogy maga az ördög garázdálkodik a környéken.

Napjainkban a kriptozoológia egyre népszerűbb, hála az emberi képzelőerő határtalanságának. Egyre sűrűbben hallunk útszélen talált, tengerpartra vetett, erdőben látott fura lényekről, melyek ? főként ? a helyi folklór segítségével, könnyen a médiumok vezető hírei lehetnek. Mai alanyunk is így került a középpontba. A New Jersey-i ördög, ? ennek tiszteletére választotta a New Jersey Devils jéghoki csapat is a nevét ? a beszámolók szerint, egy kenguruszerű lény. Ló-, vagy kecskefejjel, szarvakkal, vagy agancsokkal, karmos denevér szárnyakkal, patákkal és hosszú villás farokkal. Ezen a ponton sokan kételkedhettek ? joggal. Hiszen ez a ?kiméra? szerű lény elég hihetetlen, hogy létezik. Már csak genetikai sokszínűsége miatt is ? kivéve, ha az amerikai Frankenstein titokban nem alkotott valamit. Most azonban legyünk elnézőek, hiszen valamilyen valóságalapja minden legendának van, és akadnak olyan szemtanúk, akik egész hitelesen adják elő a látottakat ? nyilván ez csak nézőpont kérdése.

jersey_ordog1

Legalább annyi sztori kering a Jersey-i ördögről, mint ahány leírás a kinézetéről, de abban biztosak lehetünk, hogy az egész történet, egy Atlantic megyei városban, Leeds Pointban kezdődhetett 1735-ben. A legelfogadottabb történet főszereplője egy bizonyos Mrs. Leeds, aki a 13. gyermekével volt a ? szülőszobában, és vajúdása közepén felkiáltott: – Ez maga az ördög lesz! Nagy nehézségek árán, világra jött a baba. Innen válik érdekessé a történet, a köldökzsinór elvágása után a baba ? az anyja saját szeme láttára ? elkezdett átváltozni. Hosszú, vékony farka nőtt. A karjai átalakultak szárnyakká, melyek végén kis karmok voltak. A feje tetején pedig hegyes szarvak fejlődtek ki. Az arca megnyúlt, kezdett egy ló fejére hasonlítani. A testét pedig barna szőr lepte el. A lába helyén pedig paták nőttek. A szülészorvos és a nővérek halálra rémültek a hatalmas lénytől, aki átalakulása után ránézett az anyjára, majd egy vérszomjas üvöltéssel kirepült a sötét éjszakába.

A következő két ?változat? is kedvelt a hívők szemében: A szintén Leeds-i Mrs. Shrouds aki többek előtt azt állította, hogy ha még egyszer terhes lesz, azt kívánja, hogy gyermeke ördög legyen. Természetesen teherbe is esett, és megszületett a fia, aki szegény elég torz lett, ezért elrejtette a gyereket a helyiek elől. A történet szerint a kisfiú annyira mély depresszióba esett, hogy egyik nap széttárta mindkét karját, amelyek denevérszárnnyá változtak és az ablakon kirepült az éjszakába.

A másik történet szerint egy szintén Leeds-i lány beleszeretett egy angol katonába, akitől terhes lett. A katona nem sokkal utána összetörte a lány szívét, megcsalta és elhagyta az államokat. A megtört lányt ezután kiközösítették és megátkozták. Ő pedig kilenc hónap múlva magának az ördögnek adott életet, akiszületése óta terrorizálja azok leszármazottait, akik elátkozták az anyját.

A különös lényt az elmúlt, közel 270 évben több mint kétezren látták, amint őrjöng a New Jersey állambeli ?Pine Barrens? körüli városkákban, erdőkben. A lény felbukkanását, őrjöngését összefüggésbe hozták gyárak és iskolák későbbi ? pár napon belüli ? bezárásával, és ez egész közösségeket kényszerített arra, hogy elhagyják szeretett otthonaikat. Három különösen jól elkülöníthető időszakban észlelték a vidéken az ?ördögöt?: 1909. előtt nagyon gyakoriak voltak a személyes találkozások a lénnyel. Már 1840-től több hivatalos feljegyzés is fennmaradt, amelyek szerint a farmokon, gazdaságokon a haszonállatok között egy ismeretlen, vérszomjas lény pusztít. Megcsonkítja, felfalja áldozatait és különös nyomokat hagy maga után Állítólag látta az ?ördögöt? Joseph Bonaparte ? Napóleon fivére ? valamint egy Stephen Decatur nevű hajóskapitány is, aki ágyújával rá is lőtt a fenevadra, azonban a legcsekélyebb sérülést sem okozta.

A század második felében is nőtt a hasonló esetek száma, egyre több háziállat pusztult el az ?ördög? zsákmányaként. A legtöbb jelentést, egy eseményekben gazdag hét leforgása alatt regisztrálták ? 1909. január 16. és 23. között. Akkor állítólag több százan látták a lényt, nyomait pedig mindenfelé megtalálták, Dél-Jerseytől egészen Philadelphiáig. Az észlelések, beszámolók nem sokban tértek el egymástól. Mindenki egyetértett abban, hogy a lény repül, hátborzongató, már-már túlvilági sikolyokat hallat, és különös pataszerű lábnyomot hagy a hóban. A helyi vadászok tanácstalanul álltak a különös és furcsa lábnyomok előtt, hasonlót addig még sohasem láttak, meglepőnek tartották azt is, hogy a nyomok néhol a háztetőkön át a fák teteje felé vezettek.

A lény befogására tett kísérletek pedig sorra meghiúsultak.A leghosszabb ideig Philadelphia egyik városrészében Gloucesterben, egy bizonyos Evans házaspár háza környékén figyelték meg az ördögi lényt. A pár körülbelül tíz percig látta, és később úgy írták le, hogy a fejformája egy skót juhászkutyáéra hasonlít, a pofája viszont már lóéra, szemei pedig pirosan izzanak. Körülbelül egy méter magas, a nyaka hosszú, szárnyai fesztávolsága pedig hatalmas. Hátsó lábain járva sétált, amik leginkább egy darumadár lábaira hasonlítottak, de patában végződtek. 1909. után is vannak feljegyzések a létezéséről, de már sokkal foghíjasabbak. Valószínűleg azért, mert a XX. század elejétől elindult egy napjainkban is zajló folyamat. Társadalmunk kezdett cinikusabbá, közönyösebbé válni. Az emberek tartózkodnak attól, hogy a félelmeikről szóló történeket, gondolataikat megosszák másokkal, attól tartva, hogy nevetségessé válnak. Az ezredforduló körül is érkeztek észlelések: Philadelphiától 30 mérföldnyire Claytonban látták, amint minden következmény nélkül átmászott egy elektromos kerítésen.

Egy Atlantic City külvárosában élő műszerész rálőtt az ?ördögre?, és látta a testet az avarba zuhanni. A holttestét persze nem találták meg. Ezek után az észlelések Philadelphiában és Pennsylvaniában folytatódtak, végül Collingswoodban sikerült elűzni ? talán ? véglegesen, miután az ?ördög? sikeresen megölt egy kutyát, és a kihívott fegyveres erők üldözőbe vették ? a kihallgatásuk szerint többször el is találták ?, de elmenekült. Ezután már senki sem látta.A leghihetetlenebb elmélet szerint az ?ördög? egy őshonos madárfaj, a homoki daru. Ami a testalkatából és a fejformájából adódóan valószínű is lenne, hogy ezzel a madárral tévesztették össze a szemtanúk. De, ugye ez nem magyarázza meg a rövid mellső lábakat és a denevérszerű szárnyakat. A legnagyobb gond persze, hogy ez a madárféle nem él, és nem is élt arra felé soha. A témában méltán híres Bralhopf professzor szerint az ?ördög? egy túlélő pterodactylus, amely hatalmas barlangban élte túl az elmúlt 100 millió évet.

jersey_ordog_koponya

Persze ez lehetetlen, mivel jó eséllyel kihaltak szegények. Ha pedig túlélhette, akkor is kizárhatjuk, ugyanis az ősi repülő hüllők a szárnyaikon jártak, és nem a saját lábukon felegyenesedve. Jack F. Boucher ? az Absagami Yesteryear írója ? szerint, az ?ördög? valójában egy torz gyermeket takar, amit Mrs. Shrouds, tényleg a házában tartott. De ki élne több mint 270 évig? Sok támogatója van a démoni teóriának is, miszerint a lény a közelgő konfliktusok ördögi hírnöke. Véletlen egybeesés lehet, hogy 1939-ben ? a II. világháború kitörése előtt ? Mount Holly lakói arra riadtak fel, hogy valami járkál a háztetőkön, és olyan hangja van, mint a patadobogásnak. 1941. december 7.-én is látták Pearl Harbor bombázása előtt, de ez nem mérvadó.

Szerte a világon, minden nép folklórjában megtalálhatóak ilyen, és ehhez hasonló szörnyek, démonok, lények. Ami nem véletlen: lehetséges, hogy a mítoszok fele természeti vagy egyéb más megmagyarázható jelenséghez köthetők, de akadnak olyanok is, melyekre nincs kézenfekvő indoklás. Akadnak olyan lények például, amelyeknek nyomait fellelhetjük a heraldikában is. Lehetséges, hogy a magyarázat nem is annyira bonyolult, mint azt gondoljuk. Ez a faj, amelynek az utolsó példánya a New Jersey-i ördög egykoron egész szép kolóniákban élhetett a kontinensen, de valamilyen természeti katasztrófa, járvány vagy talán az evolúció hatására kihalt. Az is lehetséges, hogy csak túlságosan élénk az emberek fantáziája ? ami a montauk-i szörny esetében be is bizonyosodott. Az ?ördög? esetében viszont elmondható, hogy akadnak olyan lelkes hívők is, akik rendszerint ?vadászatokat? tartanak, és szeretnének utánajárni az egész ügynek. Szerintem, mi lennénk a legboldogabbak, ha megtalálnák a döntő bizonyítékot?