Home Hírek A KIC 8462852 rejtélye

A KIC 8462852 rejtélye

668
1
Megosztás

10852163_1b7264eb4d79eb9bd2444e7f89c4e70b_wmMég tavaly októberben robbant a hír, hogy csillagászok baromi furcsa dolgot találtak 1480 fényévnyire: egy olyan csillagot, amely körül valami titokzatos objektum kering. Az akkori bejelentés szerint a KIC 8462852 katalógusjelű csillag fényének elemzése alapján szabálytalan alakú dolgok haladnak el, ráadásul szabálytalan időközökben. Természetesen jó pár lehetséges magyarázat létezik azon túl, hogy idegen létformák építette mesterséges építményre bukkantak a csillagászok, mindenesetre az egyik legvalószínűbb ezek közül épp most esett ki. A kutatók többsége már az októberi bejelentéskor azt mondta, hogy valószínűleg egy szokatlanul nagy meteorraj áll a jelenség mögött.

A Kepler űrtávcső lényege, hogy a csillagok fényerejében bekövetkező változásokat figyeli, így keres idegen csillagok körül keringő bolygókat. A csillag és a távcső közé beálló bolygók fényerőcsökkenést okoznak, a Kepler ezt nagyon pontosan mérni tudja, és az adatsorok elemzése alapján a kutatók következtetni tudnak a bolygó méretére és összetételére.

A KIC 8462852 esetében azonban valami másról van szó: a fényerőváltozás jellege, mértéke és gyakorisága nem felel meg a bolygóktól megszokottaknak. A kutatók eredetileg azt hitték, hogy a távcső hibásodott meg, vagy a méréssel van gond, de nem, az adatok rendben vannak. Két mérés volt igazán fura: az egyiknél a csillag fénye 15 százalékot esett, a másiknál az elsötétülések egy egész sorozatnyi gyors pislákolást alkottak. Bármi is haladt el a csillag előtt, vagy nagyon nagynak, vagy nagyon soknak kellett lennie. Összehasonlításként jó tudni, hogy egy hasonló méretű csillagból egy Jupiter méretű gázóriás nagyjából egy százaléknyi fényt takarna ki.

Két valószínű magyarázat volt hirtelen. Az egyik, hogy egy komolyabb üstökösraj haladt el a csillag előtt, a másik, hogy egy idegen civilizáció által a csillag köré épített, valószínűleg energiatermelő építményről van szó. Na, az első tippről most kiderült, hogy valószínűleg kizárható. A Louisiana Egyetem csillagásza, Bradley Shaefer komolyan beleásta magát a dologba, és kiszámította, hogy nagyjából 648 ezer darab óriási, 200 kilométer széles, egy csapatban közlekedő üstökösre lenne szükség ahhoz, hogy ekkora mértékű fényerőcsökkenés létrejöjjön. A Naprendszerben megfigyelt legnagyobb üstökös 60 kilométeres volt. A számításból az is kiderül, hogy nem csak baromi sok üstökös kéne, ezek tömege sem elhanyagolható: nagyjából négyszer annyi anyag kellene ennyi üstököshöz, mint amennyi Kuiper-övben található.

A vizsgálatnak van azonban egy ennél is furcsább részlete. Shaefer átnézte a csillagról készült korábbi felvételeket, és megállapította, hogy az elmúlt száz év során a KIC 8462852 látható fényessége komolyan lecsökkent, 16,5-es magnitúdóról 19,3-ra csökkent az érték. „Az ilyen típusú és korú csillagok fénye általában nagyon stabil, a halványodásuk általában évmilliókban mérhető folyamatok eredménye” – mondta Shaefer. Ez a két számítás együtt Shaefer szerint komoly érv a meteorfelhős megoldás ellen.

Index

1 COMMENT

  1. Az üstökösraj elvonulása elég abszurd ötletnek hangzott elsőre is, főleg a Jupiteres példa után… Az idegen civilizáció energiatermelését is nehezen tudom elképzelni, szintén a méret okán (aki tudna 15 Jupiter méretű napelemet készíteni azt biztosan tudna kisebb eszközzel is nagy energiát nyerni), de az első dolgom akkor is az lenne, hogy a környező csillagok körül keresgélek lakható bolygókat… Szerintem a megfejtést az gátolja, hogy az univerzum megértéséhez szükséges tudás töredékét ismerjük eddig. A téridő görbülete is hatással van a fény útjára a teret pedig görbítgeti jó pár dolog amiknek a nagy részét nem is látjuk (fekete lyuk, sötét anyag) vagy még egyáltalán nem is ismerjük. Remélem nem egy felénk közeledő láthatatlan de nagy erejű fenyegetés jele, végül is ha egy fekete lyuk (amiből egyesek szerint van annyi mint ahány csillag) tartana felénk azt a mögötte látható csillagok fényének szokatlan változásaiból vennénk észre, mert nyilván elnyelné egy részét a fénynek…