csütörtök, február 20, 2020
Home A múlt rejtélyei A Kínai Nagy Fal

A Kínai Nagy Fal

535
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

Története az időszámításunk előtti 7. századba nyúlik vissza. Akkor Közép-Kínában hatalmas őrtornyokat, bástyákat, erődítményeket építettek az északon élő népek támadásai ellen, majd falakkal kötötték össze az egyes egységeket. Tehát a ?Nagy Fal? Chángchéng, (avagy népszerű magyar átírás: Csang cseng) az ie. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége.

A fal célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsektől, főleg a hunok támadásaitól, amely sohasem volt összefüggő fal. Egymást követő, különböző erődítményekből állt. A fal építését döngölt földből ie. 210-es években kezdte el Qin Shi Huangdi (Csin Si Huang-ti).

7wgwalls1 (1)

Először a 12 méter magas tornyokat építették meg, amelyeket 4 hónapi ostromra elegendő élelmiszerrel töltöttek meg. Ezeket azután 6 méter magas erődfalakkal kötötték össze. Mivel a tornyok éppen nyíllövésnyire voltak egymástól, segítségükkel gyorsan tudtak üzenetet küldeni több száz kilométer távolságra is. Egy üzenet egyébként 24 óra alatt futott végig a fal teljes hosszán. A fal segítségével a hadsereg, és az ellátmány gyorsan eljuthatott a birodalom egyik végéből a másikba.

7wgwalls2

A fal nem egy összefüggő vonal …Voltak időszakok, amikor a falat egyáltalán nem használták, máskor új erődítményeket építettek fel (pl.: Han, Szuj, Ming). A későbbi időszakokban, már téglát használtak az építkezésre. A ma is látható fal nagyrésze így épült 1368 és 1644 között, a Ming-dinasztia uralkodása idején.

Az egyik hivatalos adat szerint a fal hossza 6 352 km, de más becslések 3.000-10.000 km között ingadoznak. Kínai Nagy Fal – a Könnyek Fala A Nagy Fal rendkívül bonyolult földrajzi körülmények között épült – hegyvidékeken, sivatagokon, pusztaságokon, mocsaras területeken át. Kínai Nagy FalNagy része hegyvonulatokon húzódik úgy, hogy a külső oldalon meredek sziklák határolják A Ming-kori fal külső borítása téglákból és tégla alakú kődarabokból áll.

7wgwalls3

Belsejét döngölt agyaggal, illetve kőzúzalékkal töltötték fel. Magassága átlagosan 10 méter, szélessége a talapzatánál 7-8 méter, tetejénél pedig 4-5 méter. A fal tetején kifelé lőréseket alakítottak ki, belső részén kőlépcsőket és bejáratokat vágtak. Szakaszonként bástyákat, erődítményeket és az ellenség esetleges támadásait füsttel jelző építményeket építettek.

7wgwalls1

Latogatok.hu

Megosztás
Previous articleNazca-vonalak
Next articleA delphi vasoszlop