Home Paranormális jelenségek A kísértetek hatása az ingatlanárakra

A kísértetek hatása az ingatlanárakra

0

Egy olyan témáról fogunk foglalkozni, amely sokunknak eszünkbe se jutna körüljárni. A kísértetjárta házaknak ugyanis van hatása az árakra. Az Egyesült Államokban már volt is jogi per abból, hogy az ingatlanügynök nem tájékoztatta a vevőket arról, hogy a ház kísértett. A per során a bíró a vevőknek kedvezett, de nem is ez az érdekes: hanem hogy a jog maga elismerte azt, hogy szellemek léteznek, ha nem is közvetlenül kijelentve.

Egy 2005-ös felmérés szerint három emberből egy úgy gondolja, hogy a házában kísértetek élnek. Az Angliában 1991-ben életbe lépett Ingatlanokról Szóló Megfelelő Tájékoztatási törvény értelmében a fenti eset nem fordulhatna elő. Ez a törvény megtiltja azt, hogy félretájékoztassanak vagy elhallgassanak az adott ingatlannal kapcsolatos tényeket, beleértve annak történetét és azt, ha kísértett.

Ha tehát Angliában valaki úgy érzi, hogy a házában kísértetek élnek, de erről nem tájékoztatták és mindezt bíróságra viszi, akkor a törvény keze nyitottabb lesz a felperes panaszára mint Amerikában.

A kísértetjárta házaknak nagy hatása van az ingatlanvilágra. Nicolas Cage színész például azért vásárolt meg New Orleansban házat, mert köztudottan kísértetjárta. Házakat övező félelmetes történetek olykor fel is emelhetik azoknak az árát. Vidéki házak lehet, hogy nem kelnének el egy garázs áráért sem, ha nem fűződne hozzájuk kísértethistória. Láthatjuk tehát, hogy a kísértetjárásnak kétféle hatása van az árakra: vagy leviszik, vagy felviszik azt.

Vigyázzunk tehát, hogy mit mondunk a házról mielőtt eladjuk. Fordított esetben pedig nem árt egy kis nyomozás mielőtt megvesszük a ingatlant, hacsak nem akarunk az éjszaka közepén arra ébredni, hogy egy fehér lepedős alak áll az éjjeliszekrnyünk mellett.

Seres Gábor – paranormal.hu