csütörtök, április 25, 2019
Home Cikkek A legfurcsább halál: a spontán öngyulladás

A legfurcsább halál: a spontán öngyulladás

838
0
Megosztás

Képzeld el, hogy egyedül ülsz otthon. Egyedülálló idős ember vagy, aki szinte magányosan élte le az életét. Kicsit elhíztál, nem nagyon mozogsz, a családod nem látogat, ami lehet még jó is, mert a kis lakásodba egyébként se férne el sok vendég. Sajnos elég sokat iszol, senki sem foglalkozik veled. Már ez a történet éppen eléggé lehangoló lenne, de a legérdekesebb az, hogy ilyen körülmények között fordul elő leginkább a spontán öngyulladás esete is.

A spontán öngyulladás az egyik legmegmagyarázhatatlanabb jelenség. Minden egyes esetnél kizárható volt, hogy a gyulladás oka egy másik tárgy legyen, ennek ellenére sokan állítják, hogy nincs is ilyen jelenség. A legérdekesebb az, hogy csak magányos emberek szoktak felgyulladni maguktól.
Minden spontán öngyulladás nagyon érdekes. Az áldozatokat általában hamuvá porladva találják meg, miközben ezek magasabb hőmérsékletet kívánnának meg, mint egy általános lakástűz. Néha a testekből megmarad egy kéz, esetleg egy láb, néha teljesen érintetlenül. Hogyha egy testet felgyújtasz, akkor esély sincs arra, hogy bármely testrész sértetlen maradjon. Ráadásul, hogyha valaki fel akarná gyújtani saját magát, akkor a környezetében lévő bútorok is felgyulladnak, de ezekben az esetekben sem.

2

Az első spontán öngyulladásos esetet 1746-ban írták le, azonban magát a fogalmat 1938-ban alkotta meg Gavin Thurston, aki egy brit orvosi lapba írt róla egy 1823-as tanulmány alapján. Később L.A. Perry talált kapcsolatot a gyulladás és az alkoholizmus között is. Az alkohol állítólag facilitálja, hogy a személy belülről égjen meg. Természetesen ez fizikailag nem lehetséges. Csak akkor lenne értelme, hogyha a test teljesen töltve lenne olajjal és meggyújtanánk őket belülről.
A legtöbb spontán öngyulladásos esetben elhízott egyedülállók gyulladtak meg, és minden külső gyulladás kizárható. Néhány tudós szerint kémiai folyamatok állna a háttérben.
Egy még érdekesebb teória szerint a spontán öngyulladást gömbvillámok okozzák. Igaz, hogy az esetek egy része összefüggésbe hozható az időjárással is. Ennek ellenére erre sincs közvetlen bizonyíték.
Az bizonyos, hogy erre a jelenségre még hosszún időn keresztül fogják keresni a magyarázatot.

1

Bizzarium