Home Spiritualitás A macskák mágiája

A macskák mágiája

0

Az egyik legelső és legfontosabb kérdés a randizó emberek között, hogy kutyásak vagy macskásak. Mind a két állathoz különböző tulajdonságok vannak illesztve. Amíg a kutya az ember hűséges társa, addig a macskáknak voltak jó és rossz pillanataik is az emberiség történetében. Volt, amikor istenként tisztelték őket, viszont néha az ördöggel voltak kapcsolatban. A macskák továbbra is fontos helyet foglalnak el számos néphitben.

Ókori Egyiptom

Az ókori Egyiptomban kezdődött a macskák igazi története. A valóság az, hogy nem tisztelték őket istenként. Azonban nagy tiszteletben voltak tartva, mivel elüldözték a rágcsálókat. Az egyik egyiptomi istent, Bastetet sokszor látni macska alakjában is.

A vallási kapcsolat azt jelentette a macskák számára, hogy az emberek igen nagy tiszteletben tartották háziállataikat. A macskáknak nagy volt a mozgási szabadságuk, nem zárták őket be sehová, nem voltak ketrecben. Az egyiptomiak szerencsének tartották egy hűséges házimacska jelenlétét.

Norvégok

A norvég mitológiának is voltak nőies oldalai, amelyben a macskák is szerepet kaptak. Freya, a norvégok termékenység istennője szoros kapcsolatban volt a macskákkal. Gyönyörűséges szekerét két nagy szürke (néha fekete) macska húzta. Éppen ezért a norvégok is jó szerencsének tartották a macskákat.

Burma

A szent burmai macskák a legkülönlegesebb fajták Ázsiában. Hitük szerint egy szerzetest áldott meg Tsun Kyan-Kse istennő, amely miatt burmai macska képében folytathatta tovább az életét a férfi. A burmaiak hite szerint, hogyha valaki megöl egy ilyen állatot (akár véletlenül is), az szenvedésre lesz ítélve, addig, amíg a szerzetes sérült lelke megbékél.

Sziám

A sziámi macskák manapság is a legnépszerűbb fajtának számítanak, hiszen különlegesen szépek. Hasonló történettel rendelkeznek, mint a burmai macskák. A sziámi király macska képében született újjá, szelleme az állat testében lelt otthont. Éppen ezért ezeket a macskákat is különlegesnek tartották, luxust biztosítottak számukra.

Középkori Európa

A középkori Európa volt a macskák sötét korszaka, hiszen ekkor igazán negatív hírük akadt. IX. Gergely pápa a fekete macskákat a sátán fattyának tartotta. Ez rengeteg macska meggyilkolásához vezetett. A macskákat ráadásul összekapcsolták a boszorkánysággal is. A probléma az volt, hogy a macskák meggyilkolásával a patkányok kezdtek el szaporodni az utcákon, amelyek elhozták a pestist. Sok történelmi személy gondolja úgy, hogy a macskákat békén kell hagyni, hogy folytassák szerepüket, amely az emberiség védelmét jelenti.

ParaNormalHaze | Fordítás: Szaszkó Gabriella