Home Földönkívüliek A McMinnville-i UFO-fotók

A McMinnville-i UFO-fotók

0
CC BY-SA 3.0 Paul Trent

Az 1950-ben egy oregoni farmon készült, állítólagos repülő csészealjról készült képek sok vitát váltott már ki.

Május 11-én este fél nyolckor Evelyn Trent az oregoni McMinnville közelében lévő tanyájára sétált, ahol egy fémes korongot látott, amely lassan mozgott az égen.

Ekkor felhívta a férjét, Paul Trentet, hogy jöjjön ki, és nézze meg, szerinte mi lehet az.

A férfi rövid időre visszatért a házba, hogy elhozza a fényképezőgépét. Sikerült két felvételt készítenie, mielőtt a fémkorong felgyorsult és eltűnt nyugat felé.

A következő hónapban a két fénykép – a “Végre – hiteles fényképek egy repülő csészealjról” főcím mellett – megjelent a helyi McMinnville Telephone-Registerben.

A képek később a valaha készült két legvitatottabb UFO bizonyítékká váltak, az UFO-kutatók, tudósok és fotószakértők mindannyian véleményt nyilvánítottak a képek hitelességéről.

Míg sokan úgy vélték, hogy a házaspár valami szokatlant örökített meg, mások szkeptikusabbak voltak, és ragaszkodtak ahhoz, hogy a fényképek hamisítványok.

Az egyik népszerű elmélet szerint a repülő csészealj valójában egy jármű szárnytükre volt, amelyet horgászzsinórral függesztettek fel a felsővezetékekre, hogy úgy tűnjön, mintha a levegőben lebegne.

William K. Hartmann csillagász, aki szintén vizsgálta az ügyet, megjegyezte, hogy a fényképen látható megvilágítás a Trenték által állítottól eltérő napszakra utal.

“Lehetséges eltérés lehet, tekintettel arra, hogy az UFO, a telefonpózna, esetleg a bal oldali garázs, és különösen a távoli ház nyeregtetője (a távoli pajtától balra) jobbról, vagyis keletről van megvilágítva” – jegyezte meg.

“Különösen a ház tetője alatt látszik árnyék, ami nappali megvilágítású fotóra utal, és a keletre irányuló beeséssel kombinálva azt lehet állítani, hogy a fotók egy borús, napsütötte napon készültek, mondjuk délelőtt 10 órakor”.

Bár a fényképek ma is érdekes bejegyzésként szerepelnek az UFO-történelem évkönyveiben, az általános vélekedés szerint nem valódiak, és Trenték története valójában átverés volt.