Home Kriptozoológia A mélybe merülve: A Nagy-Britannia kevésbé ismert tavi szörnyei

A mélybe merülve: A Nagy-Britannia kevésbé ismert tavi szörnyei

0

Nagy-Britannia híres a gazdag népmeséiről és legendáiról, melyek évszázadok óta lenyűgözik az emberek képzeletét. Ezek között a lények között a tavi szörnyek különleges helyet foglalnak el a rejtély és a varázslat birodalmában. Habár a Loch Ness-i szörny lehet a legismertebb példa, Nagy-Britannia számos kevésbé ismert tavi szörnynek is otthont ad, melyek a tisztaságukat megőrző vizekben rejtőzködnek. Ebben a cikkben izgalmas utazásra indulunk, hogy felfedezzük ezeknek a rejtőzködő vízi lényeknek a kevésbé ismert legendáit.

Bownessie – Windermere-tó, Anglia

Az angliai festői Lake Districtben található Windermere-tó Nagy-Britannia legnagyobb természetes tavaként tartják számon. Nyugodt vizeiben leselkedik Bownessie, egy kígyóra vagy plesiosaurushoz hasonló lény. Több szemtanú vallomása szerint Bownessie hosszú nyakú, hátára kunkorodik vagy tekeredik, és apró feje van, ami lenyűgözővé teszi a turistákat és a helyieket egyaránt. Habár a szkeptikusok azt állítják, hogy az észlelések tévesek lehetnek vagy egyszerű népmesékről van szó, a lény továbbra is felbukkan, szorosan fenntartva a Bownessie legendáját.

Morgawr – Falmouth-öböl, Cornwall

A kései Cornwall északi partvidékén található Falmouth-öbölben otthonra lel Morgawr, egy lény, amelyről úgy tartják, hogy ott rejtőzik a vizekben. A neve a korni népmesékből származik, és korni nyelven “tengeri óriás”-t jelent. Morgawrt tengeri kígyónak vagy egy nagy, anguillához hasonló lénynek írják le, amelynek hosszúkás teste van. Morgawr rejtélyes tószörnyről szóló beszámolók időnként felbukkannak az évek során, lenyűgözve a kriptozoológusok figyelmét, és érdekessé válnak a helyiek számára, akik hisznek a legendában.

Teggie – Bala-tó, Wales

A gyönyörű Snowdonia Nemzeti Parkban elrejtőző Bala-tó Wales otthona Teggienek. Teggie a “Tegid Foel” walesi mitológiából származó karakter után kapta a nevét, és egy nagy, kiterjedt háttal rendelkező lénynek van leírva, amelynek párnás lábai vagy úszói vannak. A Teggie-ről szóló észlelések már a 20. század elejére is jellemző volt, ahol a szemtanúk azt állították, hogy az óriáskígyó testét látták hullámozni a tó mélyén. Habár Teggie létezése nincs bebizonyítva, a walesi tószörny történetei továbbra is lenyűgözik a helyieket és a látogatókat.

Morag – Morar-tó, Skócia

Míg a Loch Ness viszi el a show-t a skót tavi szörnyek között, a Morar-tó szintén rejteget valamit, amit Morag-nak hívnak. A helyi népmesékben Morag a tó nevétől kapta a nevét, és azt állítják, hogy egy kígyóhoz hasonló lény, amely akár 30 láb hosszú is lehet. A jelentések szerint hosszú nyaka, kitüremkedései és durva, sötét bőre van. Morag történeteinek századokra nyúlik vissza, és az észlelések száma folyamatosan növekedett a 20. század során. Moragot rejtély öleli körül, vonzza a kalandorokat és szörnyrajongókat csábít, akik izgalommal fedezik fel a Morar-tó mélyét, remélve, hogy megpillantják ezt a mitikus lényt.

A híres Loch Ness-i szörnytörténeteken túl Nagy-Britannia számos kevésbé ismert tószörnynek ad otthont, amelyek mára elengedhetetlen részévé váltak a helyi népmeséknek. A kígyó alakú Bownessie-től az enigmatikus Teggie-n át a rejtőzködő Morag-ig a Skóciai Loch Morarban, ezek a vízi lények továbbra is lenyűgözik és felkeltik a kíváncsiságot a helyiek és a látogatók körében. Habár ezeknek a tavi szörnyeknek a létezése nem bizonyított, a legendák és a folklór bizonyítja, hogy mennyi rejtély és felfedeznivaló van még modern világunkban.

Fotó: Pixabay / 17130795