csütörtök, április 25, 2019
Home A múlt rejtélyei A METI kutatói nem aggódnak a földönkívülieknek címzett üzenetek miatt

A METI kutatói nem aggódnak a földönkívülieknek címzett üzenetek miatt

872
0
Megosztás

Noha több neves szakember, például Stephen Hawking is aggódik, hogy a földönkívülieknek való üzengetéssel kihívja maga ellen a sorsot az emberiség, mások úgy vélik, semmilyen fenyegetést nem jelent a Földre az ilyen üzenetek elküldése.

A kérdés azért vált hirtelen ilyen sürgetővé, mert nemrég üzenetet küldtünk egy tőlünk 12 fényévre található csillagrendszerbe, ahol a feltételezések szerint életre alkalmas bolygók keringhetnek.

Művészi koncepció egy exobolygóról, amely egy vörös törpe csillag körül kering.
Fotó: ESO/M. Kornmesser/N. Risinger

Az üzenet címzettje a tőlünk 12,36 fényévre található GJ 273 nevű vörös törpe (más néven Luyten csillaga). A hipotézisek szerint a rendszerben két olyan bolygó keringhet, amelyen barátságos körülmények uralkodnak az élet megjelenéséhez.

A projekt vezetője egy San Franciscó-i szervezet, a METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence),

melynek tevékenységét már többen bírálták. Míg egyesek szkeptikusak az eredményeket illetően, mások egyenesen veszélyesnek tartják a távoli világoknak küldött üzeneteket, mivel ezek a miénknél sokkal fejlettebb, nem feltétlenül barátságos civilizációkat csábíthatnak bolygónkra. A bírálók között van többek között a világ leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking is.

?Ez olyasmi, mintha bekiabálnánk egy erdőbe, mielőtt tudnánk, hogy élnek-e ott tigrisek, oroszlánok és medvék vagy más veszedelmes állatok?

? mondta Dan Werthimer, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem SETI kutatója.

Az esetleges földönkívüli invázió miatt azonban a METI nem aggódik.

A szervezet vezetője, Douglas Vakoch szerint

egy veszedelmes szuperfejlett idegen faj már rég ránk találhatott volna. Az űrbe ugyanis évtizedek óta sugározzuk a rádió- és tévéadások jeleit (igaz ezek jelei jóval gyengébbek, mint az erre készült rádióteleszkóppal küldött üzenetek).

?A bírálók figyelmen kívül hagynak egy kritikus szempontot. A GJ 273b-n élő bármely olyan földönkívüli lény, amely képes csillagközi utazásra, elég fejlett ahhoz, hogy már tud a létezésünkről? ? mondta Vakoch.

?A tudatos jelküldés nem növeli annak esélyét, hogy bármely olyan civilizáció felfigyelne ránk, amely elég fejlett ahhoz, hogy fenyegetést jelentsen ránk nézve? ? tette hozzá Vakoch.

A METI nem áll le az ?üzengetéssel?. A következő ? mostaninál jóval hosszabb ? üzenetet más rádiófrekvencián 2018 áprilisában tervezik elküldeni a projekt résztvevői. A választ ? ha érkezik egyáltalán ? legkorábban 25 év múlva, 2043. június 21-én kaphatjuk meg.

forrás: origo.hu

rejtélyekszigete