Home A tudomány rejtélyei A multiverzum szoros kapcsolatban állhat a világunkkal

A multiverzum szoros kapcsolatban állhat a világunkkal

0

Egy új tanulmány szerint a párhuzamos univerzumoknak sokkal több köze van a jelenlegi életünkhöz mint ezt korábban gondolták.Az ötlet, hogy az univerzumunk egy a végtelen számú univerzumokból, amelyek egy mindent átszövő multiverzumot alkotnak, valami olyasmi ami az utóbbi években komoly talányokat vetett fel.

Néhány kutató szerint a multiverzumok létezése magyarázatot adhat arra, hogy az univerzumunkben miért nincs annyi sötét energia, mint amennyinek lennie kellene.

Ellentmondásos ugyanakkor, hogy ha az univerzumunk több sötét energiával rendelkezne, az anyag olyannyira kitágulna, hogy nem tudnának a csillagok és bolygók létrejönni.

Néhány univerzum ezért több sötét energiával kell, hogy rendelkezzen, melyek nem képesek az életet fenntartani, míg mások univerzumokban kevesebb a sötét energia és ezért ott jelen van az élet.

Most egy új tanulmány cáfolja ezt a felvetést, miszerint ezek a nagy mennyiségű sötét energiával rendelkező univerzumok igenis hordozhatnak magukban életet és ugyanolyan lakhatók, akár a mi univerzumunk.

“Feltettük magunknak a kérdést, hogy mekkora az a mennyiségű sötét energia, ahol az élet már lehetetlenné válik?” – mondta Pascal Elahi, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem egyik munkatársa. “A szimulációs kísérleteink azt mutatták, hogy a sötét energia által történő anyagi tágulás nem hátráltatja az élet létrejöttét és nem befolyásolja a csillagok képződését. Még ha több százszoros mennyiségű sötét energiáról is beszélünk, se sem lenne elég ahhoz, hogy az univerzum halott legyen.”

Ha mindez igaz, akkor a felvetések megnyitják a kaput egy végtelen univerzumból álló multiverzum létezéséhez.

“Korábban úgy gondolták, hogy a multiverzumok és az ebben lévő sötét energia mennyisége a lottóhoz hasonló: nekünk van meg a szerencsés szelvény, ami lehetővé teszi, hogy az univerzumunkban a csodálatos galaxisok képződése létrehozza az életet abban a formában, ahogy ismerjük.” – mondta Luke Barnes a Nyugat Sydney-i Egyetem egyik munkatársa.

“A kutatás arra utal, hogy a szelvényünk talán túl szerencsés. Még több van benne, mint amennyi csupán az élethez kell. Maga a probléma a multiverzumokkal kapcsolatban továbbra is kirakósjáték marad.”

“Our work shows that our ticket seems a little too lucky, so to speak. It’s more special than it needs to be for life. This is a problem for the multiverse; a puzzle remains.”

Independent | paranormal.hu