Home Cikkek A Mustang Királyság vájatai

A Mustang Királyság vájatai

0

A tudósok máig nem jöttek rá, kik, miért és főképp hogyan vájták ki azt a több mint tízezer üreget, amelyekre 46 és fél méter magasságban bukkantak rá Nepál északi részén, a Himalája egyik hegyszorosában, az egykori Mustang Királyság területén. Mustang Tibet határán, a Kali Gandaki folyó mentén terül el, amely egykor a legfontosabb kereskedelmi útvonal volt Tibet és India között.

A Mustang Királyság 1400 körül jött létre, és egészen a nepáli anschlussig, a 18. század végéig független állam volt. De még ezután is, míg a kínaiak meg nem szállták Tibetet, belpolitikailag autonómiát élvezett.

Ezek után azonban egészen 1992-ig egyetlen idegen sem tehette be a lábát az egykori királyságba, és még ma is csak különleges engedéllyel juthatunk be a területére. Pedig a vidék lélegzetelállítóan gyönyörű, és olyan titkokat rejt, mint a sziklába vájt több ezer éves üregek.

A régészek nem tudják, milyen célt szolgálhatott a többezernyi barlang, hogy laktak-e bennük, vagy esetleg temetkezésre használták, de arra sincs magyarázat, hogyan tudták kivájni őket a meredek hegyoldalon 46 és fél méter magasságban.

20160309mustang-nepal1 20160309mustang-nepal 20160309mustang-nepal2

Origo