Home Cikkek A nap, amikor egy UFO szakította meg a játékot

A nap, amikor egy UFO szakította meg a játékot

838
0
Megosztás

Hatvan évvel ezelőtt Firenzében nem mindennapi jelenet játszódott le egy futballmérkőzés közben. A Fiorentina fogadta egyik helyi riválisát, a Pistoiese-t, amikor a parázs hangulatú találkozót egy azonosítatlan “repülő tárgy” felbukkanása állította meg.

Ezüstös csillogás az égen

1954. október 27-én, egy hűvöskés őszi napon tízezer szurkoló drukkolt a csapatoknak a Stadio Artemio Franchiban, amikor röviddel az első félidő után a stadionra hirtelen csend borult, aztán egy ordítás hallatszódott a tömegből. A nézők többé már nem a gyepen rohangáló játékosokat figyelték, szemük az égre meredt, s ezernyi ujj mutatott felfelé. A labdarúgók is abbahagyták a játékot.

A pályán volt az olaszok egyik legendás játékosa, az 1954-es világbajnokságon is jelentős szerepet kapó védő, Ardico Magnini, aki így emlékezett vissza arra az októberi napra:

“Ez a valami úgy nézett ki, mint egy tojás és lassan, nagyon lassan mozgott az égen. Mindenki felfelé nézett, ahol valamilyen ezüstös csillogást láttunk. Teljesen meg voltunk döbbenve, mert sohasem tapasztaltunk ilyet korábban.”

UFO-Silvio-Neri

A lelátón volt Gigi Boni, a Fiorentina fanatikus szurkolója, akinek az elbeszélése némileg eltér Magniniétől.

“Hihetetlen látvány volt, nagyon gyorsan mozgott, majd hirtelen megállt. Az egész csak néhány percig tartott. Az alakja engem a kubai szivarra emlékeztetett. Szerintem földönkívüliek voltak, más magyarázatot nem tudok találni rá.” Egy másik játékost, Romolo Tucit a hetvenes években kérdezték meg a jelenségről. “Azokban a napokban mindenki az idegenekről beszélt, az élő tapasztalat szólt mindenkiből, láttuk őket, közvetlenül a szemünkkel” – mondta a Cagnolo becenévre hallgató labdarúgó.

corrierer

A Domenica del Corriere című lap három évvel későbbi száma még mindig a címoldalon hozta a “marslakók” megjelenését

A stadionbeli incidens nem értelmezhető egyszerű tömeghisztériaként, ugyanis akkor, valamint az azt követő napokban több toszkán városból is hasonló jelenségekről számoltak be. Néhány szemtanú elmondása szerint egy fehér fénysugár tűnt fel az égen, s a Firenzétől északra található Prato felől érkezett. 14.20 és 14.29 között állítólag háromszor is felbukkant az égi jelenség, egy fehér csíkot húzott maga után, amely később pókhálószerű fonalként esett le a földre.

Abban az időben az újságok marslakókról írtak, valamint egy, az égből aláhulló, ragacsos anyagról, az ún. angyalhajról (az ufológusok szerint ilyen, kissé radioaktív szubsztancia érkezik a levegőből az ufókkal való találkozást követően). A jelenség azonban viszonylag hamar szertefoszlott. Egy tízéves fiú így írta le élményeit: “nappal volt, Firenze házainak teteje körülbelül egy órán át fehér, hószerű anyaggal volt beborítva, amely később elpárolgott.” Ezt a furcsa anyagot a szemtanúk igen változatos módon írták le, de leginkább vattához, cérnametélthez, illetve pókhálóhoz hasonlították, amit nehéz volt begyűjteni, ugyanis érintésre szétmállott.

Rejtélyes angyalhaj

Néhány újságíró megpróbálta kideríteni, milyen anyag lehetett. A La Nazione című lap munkatársa, Giorgio Batini egy 2003-as műsorban elmondta, aznap több száz telefonhívást kapott a szerkesztőség. Egy hirtelen ötlettől vezérelve autóba ült, s kiment a város határában lévő erdőbe, amelyet szintén fehér pihe borított. Begyűjtött egy adagot, légmentesen lezárta, s elvitte a firenzei egyetem kémikusaihoz. Amikor odaért, rájött, hogy nem ő volt az egyetlen, aki így cselekedett.

kemia

A laborvezető, Giovanni Canneri spektrografikus elemzés alá vette az angyalhajnak nevezett anyagot, amely – mint kiderült – bórból, szilíciumból, kalciumból és magnéziumból állt, s nem volt radioaktív. Canneri szerint a rostszerű anyag nagymértékben ellenállt a feszülésnek, ám ha hőhatás érte, megfeketedett és elpárolgott, egyfajta átlátszó üledéket hagyva maga után, amely elolvadt. Az elemzés azonban nem volt elég meggyőző, ugyanis az anyag az analízis során teljesen megsemmisült.

A tudomány természetesen elutasítja azt a teóriát, hogy földönkívüliek látogatták volna meg a Földet. A vadászpilótából lett csillagász, James McGaha szerint – aki a délkelet-arizonai csillagvizsgálóban több mint 40 ezer órát töltött az ég fürkészésével – az UFO-jelenség csak mítosz, a különös látvány, valamint a fehér, cérnametéltre emlékeztető anyag – az aranyhaj – vándorló pókoktól származik.

pokok

“Eleinte még úgy véltem, hogy egy felrobbant meteor lehet, azonban jobban megvizsgálva az esetet, valószínűleg fiatal pókok által szőtt, igen vékony fonalú hálót hihettek akkoriban UFO-nak. A pókok ezeket a hálókat kvázi vitorla gyanánt használják, az égen összekapcsolódnak, a földről pedig egy misztikus foltnak tűnhetnek” – magyarázta McGaha.

A pókok a szél segítségével “utaznak”, az eddigi rekord szerint 4200 méter magasra emelkedett fel az egyik ilyen “pókfelhő”. A több szemtanú által is említett ezüstös hatás valószínűleg a napsugarak fényjátékának köszönhető, az aranyhaj pedig a felhőből szakadhatott le. Ezt az elméletet támasztja alá az a tény, hogy az északi féltekén erre az időszakra, szeptember-október környékére esik a pókok vándorlása.

Vannak, akik vitatják e teóriát, mondván a pókháló szerves vegyület, nitrogénból, kalciumból, hidrogénből és oxigénből áll össze, nem pedig a Canneri által megnevezett anyagokból. A magnézium és a kalcium meglehetősen gyakori elem az élő testekben, azonban a bór és a szilícium már kevésbé. Ma már kevés esély van rá, hogy kiderüljön, mi okozta a jelenséget. Nem számít, mit mondtak a kutatók, akik jelen voltak a stadionban vagy a többi városban, meg voltak győződve arról, hogy valamely idegen civilizáció nyomait látták az égen.

mult-kor.hu