Home Hírek A NASA éjszakai rakétát indít, hogy színes felhőket hozzanak létre az űrben

A NASA éjszakai rakétát indít, hogy színes felhőket hozzanak létre az űrben

569
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

A Terrier Malemute típusú kutató rakéta tervezett június 12-i fellövését el kellett, hogy halassza a NASA a Wallops Repülési Létesítményben a felhők miatt, melyek hatással lettek volna az ionoszféra tanulmányozására kifejlesztett ampulla kivető rendszerre. Az indítást ezért június 13-án helyi idő szerint este 9:04 és 9:19 közé ütemezték.

A NASA két földi állomással rendelkezik – a Wallops és a Duck, N.C. – a kék-zöld és vörös mesterséges felhők megtekintésére, amelyeket a vizsgálat részeként állítanak elő. Tiszta égboltra van szükség ezen teszt során a két földi állomás legalább egyike felett. A felhők eltakarták a területet mindkét megtekintési helyen a június 12-i indítási kísérlet alkalmával.

A június 12-i kísérlet volt a hatodik a misszió során. Az előző kísérletek alatt több probléma adódott, például az erős szél, a sok felhők és a hajók a veszélyzónában.

A több tartályos ampulla kivető rendszer lehetővé teszi a tudósok számára, hogy egy sokkal nagyobb területen gyűjtsenek információt, mint korábban.

A tartályok 4 illetve 5,5 perccel az indítás után kék-zöld és vörös gőzt engednek ki, melynek eredményeképpen mesterséges felhők képződnek. Ezek a felhők vagy gőz nyomjelzők lehetővé teszik a földön levő tudósok számára, hogy vizuálisan kövessék a részecskék mozgását az űrben. A felhők láthatóak lehetnek az Atlanti-óceán középső partja mentén New Yorktól egészen Észak-Karolináig.

A küldetés közvetítése várhatóan este 8:30-kor kezdődik a Wallops Ustream oldalán. Egy Facebook élő programot is terveznek 8:50-kor a www.facebook.com/NASAWFF címen.

http://www.ustream.tv/channel/nasa-tv-wallops

A gőz nyomjelzők bárium, stroncium és réz-oxid kölcsönhatásán keresztül alakulnak ki. A nyomjelzőket 155 és 200 kilométeres magasságban szabadítják fel, és nem jelentenek veszélyt a lakosok számára az Atlanti-óceán partja mentén.

A küldetés teljes repülési ideje várhatóan körülbelül 8 perc. A hasznos teher előreláthatólag az Atlanti-óceánban fog landolni körülbelül 150 kilométerre a Wallops-szigettől.

http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2017/06/a-nasa-ejszakai-raketat-indit-hogy.html