Home A tudomány rejtélyei A NASA rájött a Ceres rejtélyére – vagy csak hazudik ismét?

A NASA rájött a Ceres rejtélyére – vagy csak hazudik ismét?

0

Úgy tűnik, a NASA végre tudja, mi a fene lehet az, ami fénylik, és bár eddig a jeget tartották a legvalószínűbbnek, kiderült, hogy nem, nem jég. Hanem só, bár egyelőre nem tudni, pontosan milyen, Chris Russel, a Dawn adatait feldolgozó csapat egyik vezetője szerint még kell pár hét, mire ezt is kielemzik. Legalábbis ez egy jó félrevezető és hihető magyarázat lehet arra az esetre, ha földönkívüli bázisok vannak a bolygón.

Azt állítják, hogy az új adatokat a Cereshez egyre közelebb keringő szonda méréseiből szerezték. A felszínről egyre jobb fotókat készítő Dawn (illetve az egyre jobb beállításokat küldő földi irányítás) már azt is látja, hogy a Naprendszer egyik legérdekesebb geológiai képződményét fedezik fel épp.

Ami elsőre egyetlen hatalmas foltnak látszott, valójában több nagyobb, és rengeteg kisebb folt együttese. A legnagyobb folt az Occator-kráter (a görög mitológiában Ceres, a növényültetés és az anyai szeretet istennőjének segéd-istene, aki a boronálásért felelt) fenekén jó 10 kilométer széles, de ha elég közelről nézzük, akkor látszik, hogy a környéken sok kisebb folt van még. Sőt, néhány hegy is furcsán fénylik, és most az a legvalószínűbb, hogy ezeken is hasonló sólerakódás adja ki a fényes csíkokat.

Russel, aki korábban a jeget tartotta a legvalószínűbbnek, a csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a mérések szerint a tükröződés frissen mért jellemzői kizárják a vízjeget. A felület albedója (ez az a mérőszám, ami megmutatja, hogy egy felületről a beeső fényből mennyi verődik vissza) alapján elég biztosan állítható, hogy nem jég, hanem só van ott.

Ha tényleg só van a felszínen, azért is érdekes mert arra utal, hogy a felszín geológiailag aktív, és nem meteorok hordták oda valahogy a foltokat, hanem a törpebolygó belsejéből származik a fénylő anyag. Viszont azt megválaszolni, hogy került a só a Ceres alsóbb rétegeiből a felszínre, még senki sem tudja, ezért is őrült szerencse, hogy a Dawn folytatja a küldetést. December 16-tól kezdve a szonda négyszer ilyen közel lesz, a mostani, 1450 kilométer magas pályáról egy 375 kilométeresre áll majd át, vagyis olyan közel lesz a Cereshez, mint a Nemzetközi Űrállomás a Földhöz.

Vajon mennyire hihetünk ennek a magyarázatnak? És ha tényleg só van a felszínen, elképzelhető, hogy a bolygó belsejében mesterséges folyamatok idézik elő a sóképződést?

Index – paranormal.hu | a kép forrása: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA