Home Cikkek A Paracas-i koponyák első DNS vizsgálatának előzetes eredménye – Hihetetlen eredmények

A Paracas-i koponyák első DNS vizsgálatának előzetes eredménye – Hihetetlen eredmények

499
0
Megosztás

Paracas egy sivatagos félsziget az Ica régióban található Pisco provinciában, Peru nyugati partján. Julio Tello a perui archeológus itt tette világhírű felfedezését 1928-ban, amikor rábukkant egy kriptákkal teli temetőre, melyekben a világ legnagyobb méretű nyújtott koponyái voltak. Ezek a koponyák Paracas-i koponyákként váltak ismertté. Tello összese 300 koponyát talált melyek körülbelül 3000 évesek. Az egyik ilyen koponyán végzett DNS elemzés előzetes eredményeit tette közzé Brien Foerster szakértő.

Régóta ismeretes, hogy a nyújtott koponyák általában mesterséges koponyanyújtás gyakorlatával jönnek létre, amikor a koponyára hosszú időn keresztül állandó erőt fejtenek ki. Ez több módon érhető el, például bőrszíjakkal a koponyához szorított fával, szövetekkel. Bár ez a módszer megváltoztatja a koponya alakját, változatlanul hagyja a többi tulajdonságait, mint például a tömeg és térfogat.

A Paracas-i koponyák ebben a tekintetben azonban eltérnek. A koponyák térfogata 25%-kal nagyobb, a tömegük 60%-kal nagyobb mint ahogy egy átlagos emberi koponyánál lenni szokott. Ez arra utal, hogy valószínűleg nem az ismert koponyanyújtási eljárásokkal jöttek létre ezek a deformációk. A másik jelentős eltérés az, hogy a Paracas-i koponyáknak egyetlen falcsontjuk van, míg az emlősök többségének kettő. A koponyák eredete tehát évtizedeken keresztül egy rejtély volt.
1
A Paracas-i koponyák rekonstrukciója művészi ábrázolásban. Photo credit: Marcia Moore / Ciamar Studio

Juan Navarro a Paracas Történelmi Múzeum tulajdonosa és igazgatója, engedélyezte, hogy a múzeum tulajdonában levő 35 koponyából öt, mintavételezés alá kerüljön. A minták hajszálakból ,hajhagymákból, bőrmaradványokból, és fogakból állt, és a mintavételezést következetese dokumentálták képekben és videofelvételekkel. A mintákat elküldték egy genetikusnak, akit nem informáltak a minta eredetéről csak a vizsgálat eredményeinek kézhezvétele után.

A DNS elemzés eredményeit visszaküldték és Brien Foerster, több mint tíz könyv szerzője az ősi koponyanyújtás gyakorlatát követő dél-Amerikai kultúrákról, most közzétette az analízis eredményeit. A genetikus állításai szerint.

Az mtDNS olyan mutációkat tartalmazott mely eddig nem ismert semmilyen emberben, főemlősben, vagy állatban. Néhány szekvenciát sikerült azonosítanom, és ha nem tévedek, akkor egy új emberszerű élőlénnyel van dolgunk, ami nagyon távol áll a Homo Sapienstől, a Neandervölgyiektől és a Gyenyiszovai embertől.

Ennek óriási következményei lehetnek, „Nem vagyok biztos benne, hogy ez a lelet belefér az ismert törzsfejlődésbe” írja a genetikus. Hozzátette, hogyha a Paracas-i emberek ennyire különbözőek voltak, akkor valószínűleg nem tudtak kereszteződni az emberrel.

2
Ennek az analízisnek a mostani szakasza csak az első lépés sok elkövetkezendő tesztek közül. A következő vizsgálat az előző megismétlését is tartalmazni fogja, azért, hogy kiderüljön az összehasonlításból, van-e az eltérések közül olyan, ami a Paracas-i koponyákra általánosan jellemző.

 

Látogatók