Home A múlt rejtélyei A perui múmiák titkai

A perui múmiák titkai

0

Létezik egy hely Peruban, melyet Utcumambe Valleynek neveznek. A hely azért érdekes, mert otthona volt egy elszigetelt törzsnek – a Chaco Poyos -, akiket meglehetősen bölcsnek tartottak. De a másik ok, amiért különlegességként tartjuk számon ezt a törzset az az, hogy ez az egyetlen dél amerikai törzs, amely mumiákat készített.

Több viszont a kérdés, mint a válasz. Nem tudni, hogy ez a harcias törzs honnan jött és hogyan, miért tűnt el. A múmiuák érdekessége viszont, hogy méretük nem egyezik meg az ember átlagos magasságával; mi több, a koporsókban található mumiák összekuporodott, magzati pozícióban vannak. De mit akartak az így elhelyezett halottakkal szimbolizálni?

Egyes feltételezések szerint a mumiákkal az eltávozott személyek újjászületését próbálták megvalósítani mint valamiféle inkubációs módszer. De érdekes, hogy vannak olyan egyiptomi mumiák is, melyek szintén hasonló pozíciókban voltak amikor rájuk bukkantak.

Sokan úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel el akartak élni valamit az ősi kultúrák. Az ősi idegen elmélet követői szerint nem a test tartósításáról volt szó, hanem a halottak feltámasztásáról – az elmélet követői pedig azt sem tartják kizártnak, hogy akár idegen technológiáról is szó lehetett.

Akármi is volt a céljuk ezekkel a mumiákkal, egy biztos: jelenleg is némán őrzik ősi titkaikat.

jmarti20 képe a Pixabay -en.