Home Cikkek A Rejtelmes sziget

A Rejtelmes sziget

0

Atlantiszról már számos legenda kering évezredek óta. Az egykor valóságos földiparadicsomnak számító helyet a lakói egyre nagyobb romlottsága miatt érzet haragjukban az istenek eltörölték a föld színéről. E legendás helyről Platón Kritiasz és Timaiosz című műveiben olvashatunk. Számos feltevés született a modern időkben arról, hol is lehetett ez a titokzatos terület. A témával komolyan foglalkozó tudósok szerint az elmélet gyártók nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy Platón írásaiban világosan elkülöníti a legendákat a tényszerű leírásoktól. Ez alapján egyértelmű, hogy Atlantisz egykor a mai Santorini szigetéhez tartozott.

SANTORINI LETT VOLNA ATLANTISZ?

Platón szerint az Atlantiszon élő nép isteni származású volt. erős és egészséges emberekből állt és egészen addig békében éltek, amíg isteni természetüknek engedelmeskedtek. Idővel azonban egyre “emberibbé váltak” és a bűn útjára léptek, már nem tisztelték sem egymást sem az isteneket. Háborúzni kezdtek más népekkel és egyedül a görögöknek sikerült megakadályozniuk, hogy az egész világot meg hódítsák. Ekkor az égben lakozók úgy határoztak, hogy elpusztítják Atlantiszt és kultúráját, méghozzá egyetlen nap alatt. Ez szerinte be is következett és a hatalmas földrengések, vulkán kitörések után a föld elmerült a tenger habjaiban. Számos régész és történész (pl.Grant Heiken, Floyd W. McCoy gondolja úgy, Platón leírása nem másra utal, mint Santorinin a minoszi kultúra idején történt végzetes vulkán kitörésre.

atlantisz-felett-urhajo

A sziget persze nem semmisült meg : a végső pusztulást a filozófus csupán tanmeséje elrettentő konkluzíójának szánta. 1967-ben egy görög régész, Szpiridon Marinatosz profeszsor ásni kezdett az Égei-tenger egy apró vulkáni szigetén, Santorinin. Egy régi nagyváros központját lelte meg, ahol még két-három emeletes házakat is talált, a szobák falán pedig a hétköznapi életet ábrázoló freskók voltak. A Tavasz-freskó a thíraiak életfelfogásának emléke. A kis helyiség három falát elfoglaló alkotás egy tavaszi napot jelenít meg : a szélben a sziklákon hajladozó liliomok felett a levegőben fecskék szállnak. Ma ezt sokan a létező legfontosabb “Atlantiszi-ábrázolásnak” tartják. Az archeológusok azt állítják, hogy Thíra-melyet valaha Szantorinnak hívtak, – jelenleg pedig Santorini nevet viseli – a minoszi civilizáció kereskedelmi központja volt. A virágzó kereskedelem gazdaggá és fejletté tette Thírát, így lakosai nagyon is hasonlíthattak a Platón által leírt atlantisziakhoz.

atlantisz-02

Egy nap azonban a föld remegni kezdett a sziget lakók lába alatt és azok gyorsan elhagyták otthonukat. A földrengés a város nagy részét lerombolta. A lakosoknak el kellett menekülniük a szigetről, amikor a thírai vulkán kitört és finom habkőréteggel terítette be az egész várost. Mivel az ásatások során nem találtak emberi csontokat, valószínű, hogy mindenki idejében elmenekült. A vulkánkitörés robaja 3000 km-es körzetben hallható volt. A thírai vulkán 30m vastag hamu-és kőréteget okádott a szigetre, s a fővárost teljes egészébe maga alá temette. Később a vulkán beomlott és a helyére benyomult a tenger. Így jött létre Thíra késhegy alakú íve. Az iszonyú szökőár olyan pusztítást okozott, amely egy nap alatt el pusztította a krétai civilizációt…

A szakértők szerint a Platón szövegében szereplő 9000 év, amely az ő idejében eltelt Atlantisz(vagy is Thíra/Santorini) megsemmisülése óta, valójában csak 900 év. A tévedés abból adódott, Szolón-akinek az egyiptomiak meséltek erről a katasztrófáról, aminek történetét később Platón is megismerte-rosszul értelmezte az egyiptomi ídő számítást. Az ominózus thírai vulkán kitörésre Kr.e 1640-ben került sor és ha 900 évet veszünk alapul, Platón Atlantisza is ebben az ídőben semmisült meg, tehát lehetséges, hogy ugyanarról a helyről van szó.

latogatok.hu