Home Földönkívüliek A Rendlesham-i UFO Incidens

A Rendlesham-i UFO Incidens

0

1980 decemberében több UFO észlelés történt, melynek során Megagyarázhatatlan fényeket láttak az angol Suffolk megyében található Rendlesham erdőben. Akkoriban az erdő mellett egy ameriai légibázis állt. A légibázis személyzetének egy része, beleértve Charles Halt tábornokot is azt állítja, hogy a kérdéses fények mögött UFO állhatott. Talán ez a legnevezetesebb eset a brit UFO történelemben. Mivel az eset a Védelmi Minisztérium szerint nem jelentett nemzetbiztonsági veszélyt, így sosem nyomozták ki az ügyet. Szkeptikusok szerint az eset mögött csupán természeti jelenségek állhatnak.

Az eset részletei

Na de nézzük meg, mi is történt azokon a bizonyos napokon. December 26-án a RAF Woodbridge légibázis mellett a biztonsági szolgálat katonái járőrözés közben fényeket látotak leereszkedni a közeli erdőbe. A csillagászok később ezt égő űrbéli törmeléknek tulajdonították. A katonák azt hitték, hogy egy lezuhant repülőről van szó, így bemerészkedtek az erdőbe. Ekkor egy ragyogó, fémes tárgyat pillantottak meg, amely a fák között haladt. Az állatok állításuk szerint megbolondultak. Jim Penninston tizedes szerint egy idegen űrhajó állt előttök.

Az emberek szerint a levegőben feltűnő volt a kellemetlen elektromosság érzete is. Az egyik katona, Jim Penninston ahogy megérintette a tárgyat – állítása szerint – különös számokat látott a fejében, melyek évtizedekkel később is megmaradtak benne. A számok jelentését informatikus megfejtette, de üzenet tartalma nem egyértelmű. A szemtanúk kiesett időről is beszámoltak. Azzal kapcsolatban, hogy ezalatt mi történt velük, nem emlékeztek.

Az esetet követően hajlanli 4 órakor értesítették a rendőrséget is, akik kimentek a helyszínre. Ők azonban csupán egyetlen fényt láttak, amely a közeli Orford Ness világítótoronyból jött.

Másnap kora reggel a katonák ismét kimentek a helyszínre, ahol háromszög alakú nyomot, kiégett fákat és törött ágakra lettek figyelmesek. A rendőrséget megint kihívták, de ők úgy gondolták, hogy mindezt állatok okozhatták.

December 28-án a hajnali órákban Charles Halt szintén kiment a helyszínre, amikor is alaposabb kutatást végeztek. A sugárzásmérő hol magasabb, hol alacsonyabb értékeket mutatott. Ám ekkor ismét egy fény bukkant fel a közelben. Az Orford Ness világítótorony viszont ugyanabban az irányban volt, mint ahonnan a fény feltűnt – nem tudni, hogy annak a fénye volt-e vagy az UFO.

Charles Halt egy későbbi jelentésében megemlíti azt is, hogy további három fényjelenséget láttk még, melyek közül az egyik két vagy három órán át lebegett az égen és időnként fénysugarakat bocsátott ki magából.

A Halt jelentés

Az esetet ugyanígy, csak részletesebben az úgynevezett Halt jelentés tartalmazza, melyet Charles Halt jelentett a Védelmi Minisztériumnak 1983 január 13-án. A tábornok azóta kijelentette, hogy szerinte földönkívüli tárgy szemtanúja volt amit eltitkolnak. David Clark, a Nemzeti Levéltár egyik tanácsadója interjút is készített a tábornokkal aki beszámolt a sugárzásmérő készülék által mutatott abnormális értékekről, villódzó fényekről a fák között és a fényes tárgyról, amely az égen lebegett.

Más szemtanúk beszámolója

1997-ben James Easton skót kutató talált további szemtanúi beszámolókat arról az éjszakáról. Az egyik beszámolóban Ed Cabansag mondja el, hogy ők is észlelték a fényeket, de rájöttek, hogy ezek csak egy birtokról származó keresőfények voltak. Egy másik jelenlévő, John Buroughs pedig azt állította, hogy a fény amit láttak, a világítótoronyból származik. A szemtanú ugyanakkor beszámolt egy bizonyos hangról is, amely női sikoltáshoz volt hasonló. Szakértők szerint egy szarvastól eredhetett.

Titkolózás az ügyről

2010 júniusában Charles Halt egy hivatalos vallomást tett az eseményekkel kapcsolatban. Elmondta mégegyszer mi történt és hogy mind az amerikai, mind a brit kormány el akarja titkolni, hogy UFO-k álltak a háttérben.

Ugyanebben az évben Ted Conrad bázisparancsnok és egyben Charles Halt egykori felettese megcáfolta a vallomást mondván, hogy semmi olyat nem észleltek, mint amit az egykori tábornok állít és sajnálatát fejezte ki, amiért vádolja a két országot. Ted Conrad megcáfolta Jim Penninston állításait is, miszerint megérintette az idegen járművet. A parancsnok szerint az esetet követően kikérdezte Jim Penninstont, aki nem említett ilyesmit, így az egész ügyet hoaxnak tekinti.

Ugyanakkor az Omni tudományos magazin 1983 márciusi számában egy cikk, melyben maga Ted Conrad számol be az esetről:

“Öt rendőr fényekre lett figyelmes és azt hitték, hogy egy repülő száll lefelé. Kettő közülük a fények után ment és egy háromszög alakú tárgyra bukkantak. Nem voltak ablakai, de kék és piros fényekben ragyogott. A tárgy a levegőben lebegett, kissé távolodva. A rendőrök követték a tárgyat a fák között és egy mezőn át, mintegy egy órán át. Ekkor hihetetlen sebességgel elrepült.”

A cikk szerint a parancsnok másnap a saját emberei beszámolói alapján kezdett bele egy nyomozásba, ahol megfigyelték a háromszög alakú nyomokat és kikérdezte embereit. A parancsnok úgy nyilatkozott, hogy emberei láttak valamit és nem tudja mi volt az. Mint láthatjuk, ellentmondás van Ted Conrad 1983-as és 2010-es nyilatkozatai között.

A suffolki rendőrségi jelentés

A suffolki rendőrségi jelentésben az áll, hogy sem az éjszakai, sem a reggeli helyszínelés során nem találtak semmi szokatlant. A fényeket a világítótoronynak tulajdonították, míg a földön lévő nyomokról úgy gondolták, hogy állatok okozhatták. A jelentés arról is ír, hogy a rendőrök másnap visszamentek a helyszínre még egy nyomozást végezni, de azúttal sem találtak semmi szokatlant. Mike Topliss felügyelő 1999 júliusában hozzácsatolta a jelentéshez, hogy szerinte a világítótorony és a bázis keresőfényei együttesen okozhattak olyan különleges fényjelenségeket amennyiben az időjárási körülmények is rájátszottak erre.

A Védelmi Minisztérium jelentése

A 2001-ben közreadott védelmi minisztériumi jelentés leginkább kommunikációs adatokat tartalmaz, valamint a minisztérium és a média közötti kommunikációt részletezi. Nem áll benne semmi nyomozásra utaló adat, ami arra utal, hogy az ügyet sose vehették komolyan.

Magyarázatok

Az incidensre számos magyarázat született. Az egyik szerint a fényekért egy Kevin Conde nevű férfi a felelős, aki egy olyan rendőrautóval közlekedett a környéken, melyeknek módosította a lámpáit. Erről a BBC számolt be, de semmivel nem tudták alátámasztani, hogy a férfi valóban az erdő körül járt akkor éjszaka.

Egy másik magyarázat szerint a féneket egy szovjet kémműhold keltette, de erre sincs bizonyíték. A legnépszerűbb magyarázat szerint azonban a már említett világítórorony fényei játszottak közre, a földön taláható nyomokat pedig állatok okozták. Charles Halt december 28-i észlelését – amikor nyomozást végzett a helyszínen a december 26-i események kapcsán – szintén a világítoronnyal magyarázzák. Halt megemlített egy lebegő fényt is az égen, amit viszont fényes csillaggal – mint a Sirius – magyaráznak.

Jenny Randles író 1983-ban szintén kifejtette véleményét az ügyről. Szerinte a jelenséget ismeretlen eredetű légköri jelenség okozhatta. 2010-ben Jenny Randles ismét megszólalt az ügyben. Mint évtizedekkel korábban, most is hasonlóan nyilatkozott: különleges természeti erők játszhattak szerepet az erdőben aznap éjszaka.

2009-ben Brian Dunning kutató arról nyilatkozott, hogy az eset minden részletére van racionális magyarázat és az eset földöntúliságát leginkább a fantázia adja, ami bővítette a történetet az évek során.A kutató szerint nagyon gyenge lábakon áll a történet és aligha van bizonyíték arra, hogy egy UFO szállt le a helyszínen. Mivel a történet annyira meseszerű, könnyű elhinni, hogy idegen járműt láttak a szemtanúk, de Dunning szerint külön megvizsgálva a részleteket kiderül, hogy földi okok állnak a háttérben, nem pedig földönkívüli.

A hoax magyarázat

De mit láthattak az emberek valójában?

Dr. David Clarke, a Sheffield Hallam Egyetem egyik óraadója egy névtelen személytől választ kapott a kérdésre. Ez a személy közölte Clarke-al, hogy abban az időben tagja volt a SAS alakulatnak és az egész eset egy ügyesen megrendezett átverés lehetett.

A történet szerint egy csapat brit katona leszállt a Woodbridge Bázisra egy gyakorlat részeként. A gyakorlat célja az volt, hogy teszteljék a bázis védelmi stratégiáját. A csapatot azonban a bázis amerikai személyzete elfogta és fogva tartotta 18 órára. Olyan jelzőt használtak rájuk, hogy idegenek. Mindez még az incidens előtt történt, mint előzmény. Az idegen szót csak úgy negatív értelemben használták. Ezt követően a brit katonák bosszút eszeltek ki.

Az incidens éjszakáján kimentek az erdőbe és színes fényeket kapcsoltak fel, valamint fekete héliumos ballonokat és távirányítású sárkányrepülőket is feleresztettek mintha egy UFO lenne ott, megtévesztve a bázison lévő amerikai katonákat.

Nick Pope, egykori brit védelmi miniszter azonban szkeptikus ezzel az elmélettel kapcsolatban. Ő ugyanis azt állítja, hogy alaposan megvizsgálták már az ügyet és biztosan ki tudja jelenteni, hogy soha nem született semmilyen elfogadható magyarázat az esetre. Sokféle elmélet van, de egyik sem illik a képbe.

Az eset annyira népszerű lett, hogy az Erőgazdálkodási Szövetség 2005-ben kezdeményezte egy úgynevezett UFO tanösvény létrehozását. A projektnek 2014-re lett eredménye, amikor egy művész elhelyezett az erdőben az eset színhelyén eg UFO makettet.

Jan Mallander képe a Pixabay -en