Home Összeesküvés elméletek A Roswell incidens

A Roswell incidens

0

A történet

Az UFO történelemben kevés olyan eset keltett annyi figyelmet és spekulációt, mint az Új Mexikóban történt Roswell incidens. A történet 1947 nyarán kezdődött, a Hidegháború hajnalán, amikor az Amerikai Hadsereg információt adott ki a sajtónak, miszerint egy repülő korongot talált egy Roswell melletti birtokon. Több mint 70 évvel az eset után a helyszín még mindig magán viseli az incidens hírnevét: a város létrehozott egy UFO múzeumot, egy kutatóközpontot, egy UFO stílusban kialakított gyorséttermet, földönkívülieket ábrázoló villanyoszlopok találhatók az utcáin, és a 285-ös út mellett egy lerobbant UFO modellje látható. De az igazság felderítése az eset mögött nem könnyű. Nem világos, hogy mi történt azon a bizonyos nyáron. Fedőtörténetek, ellentmondásos magyarázatok, szemtanúi beszámolók gazdagítják az incidenst; melyek a mai napig gyarapodnak.

1947 júniusa tájékán egy farmer, bizonyos W.W. Brazel különös roncsokra bukkant az Új Mexikóban található Lincoln megyei birtokán, körülbelül 80 km-re északra, Roswelltől. Azon a nyáron már számos UFO eset megjelent az újságokban, amely adott némi ötletet Brazel számára, mi lehetett a tárgy – amely magába foglalt többek között gumidarabokat, alúmíniumfóliaszerű anyagot, papírt; vagy ennek valamilyen keverékét. Néhány mintát el is vitt a Roswelli Sheriff irodába és magmutatta azokat George Wilcoxnak. A sheriff ezt követően felhívta a roncsokra a figyelmét William Blanchard ezredesnek, aki a Roswelli Légibázis (Roswell Army Air Field (RAAF)) parancsnoka volt.

A következő nap az RAAF megerősítette a hírt, miszerint a légierő egységei valóban találtak egy repülő korongot helyi farmerek és a Chaves megyei sheriff segítségével. A hír megjelent a Roswell Daily Recordban, ahol megemlítették a balesetet. A hadsereg tisztjei azonban megváltoztatták a történetet azt állítván, hogy valójában egy meteorológiai ballon roncsait találták meg. Ezt fényképekkel támasztották alá, melyeken Jesse Marcel hírszerző tiszt volt látható, törmeléket vizsgálva mint bizonyíték a ballonra. A légierő szerint a törmeléket egy tiszt gyűjtötte össze Roswell közelében.

Hivatalos magyarázatok

Évtizedeken keresztül több UFO kutató szkeptikus volt a kormány megváltoztatott, hivatalos jelentésével kapcsolatban. 1994-ben az Amerikai Légierő kiadott egy jelentést, melyben azt állították, hogy a meteorológiai ballonnal kapcsolatos magyarázat hamis volt. A jelentés szerint a roncs egy magassági ballon volt, amely egy addig titkosított küldetés, a Project Mogul részeként működött. Ennek a magassági ballonnak a feladata volt, hogy nagy magasságban repüljön és speciális mikrofonokkal felszerelve hanghullámokat lopakodó technikával. Ennek az volt a célja, hogy vizsgálják a Szovjetúnió atombombával kapcsolatos terveit. A jelentés szerint mivel ez egy titkos művelet volt, szükségesnek bizonyult egy fedőtörténet kitalálása, hogy a magassági ballon munkájáról ne derüljenek ki részletek. Ugyanakkor vannak szemtanúi beszámolók is, melyek halott idegen testekre utalnak. Ezzel kapcsolatban 1997-ben a Légierő azt a mgyarázatot adta, hogy csupán ejtőernyős kísérleteket végeztek babákkal és azok téveszthették meg a szemtanúkat.

A szemtanúk azonban fenntartják az állításukat, miszerint az UFO roncsoktól idegen testeket szállítottak el. Roger Lauinius történész szerint a jelentések további kérdéseket vetnek fel. Ő úgy gondolja, hogy nemzetbiztonsági információkat nem fognak csak úgy megosztani. A fedőtörténetek pedig kiválóan végezték a dolgukat.

Donald Smith, UFO kutató szerint, aki több mint harminc éve kutatja a Roswell incidenst és egyik alapítója a Nemzetközi UFO Múzeumnak és Kutató Központnak Roswellben azt állítja, hogy a jelentéseknek nem sok értelme van. A repülő csészeljjal kapcsolatos felfedezés nemzetbiztonsági szempontból olyannyira érzékeny volt, hogy nem csoda, hogy azonnal felkeltette a hadsereg érdeklődését.

Azonban nem csak a 90-es években adtak ki jelentéseket és beszámolókat az incidenssel kapcsolatban: 1978-ban egy nyugalmazott hírszerző tiszt azt állította egy TV csatornának, hogy mégis az első jelentés volt az igaz, miszerint a hadsereg repülő korongokra bukkant.

Egy másik elmélet szerint a Roswellben talált roncs se nem UFO volt, se nem amerikai magassági ballon. Az eset a Szovjetúnió terve volt, méghozzá Joseph Sztáliné, akinek az volt a célja, hogy pánikot okozzon Amerikában. Egy meg nem nevezett forrás szerint, amely kötődik az 51-es körzethez azt állítja, hogy a programot a náci Josef Mengele tervezte. Fiatal gyermekek testét szándékosan deformálták, hogy idegenekre emlékeztessen, majd egy légi járműbe helyezték őket, amely átrepült Új Mexikó felett. Utasításba adták nekik, hogy másszanak ki a roncsokból, akiket aztán űrlényeknek fognak vélni. A cél, hogy pánikhangulat legyen és az amerikair adarok túlterhelődjenek téves UFO észlelésekkel.

Ez az elmélet még valahol meg is magyarázná az esetnek azt a részét, amikor Jesse Marcel hazavitt néhány mintát a roncsokból, majd továbbította azokat a bázisra. Fia , a fiatalabb Jesse Marcel úgy írta le az anyagot, hogy az fémes volt és valamilyen írást lehetett látni rajta. Elsőre azt gondolta, hogy egyiptomi hieroglifák, de az írás nem tartalmazott állati szimbólumokat. De nem is matematikai jelek voltak, hanem inkább geometriai formák.: négyzetek, körök, háromszögek és piramisok. Mivel ekkor kezdődött a Hidegháború, elképzelhető, hogy a fiatalabb Jesse Marcel valójában cirill betűket látott?


Szakértők szerint ez nem valószínű, ugyanis semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre a szovjet adattárakból, melyek megerősítenék, hogy hasonló kísérleteket folytattak volna a szovjetek abban az időben. Ha pedig pánikot akartak kelteni, akkorez a törekvésük bizonyy csúnyán elbukott.

A testek

De nem csak repülő jármű volt ami lezuhant. Ahogy a helyszínelők végezték a munkájukat, megállapították, hogy a tárgy délkelet felől jött. Körülbelül 3 km-re a roncsoktól a keresők találtak egy kisebb viszonylag sértetlen járművet is. A jármű mellett négy test feküdt, melyek nem emberiek voltak. A Légierő megtett mindent, hogy ne derüljön ki semmi ezekről a testekről és még azok számára is el akarták titkolni a létezésüket, akik a helyszínelésben résztvettek.

Azonban vannak helyszíni beszámolók azoktól, akik részt vettek a testek elszállításában. A testek meglehetősen jó állapotban hevertek a földön annak ellenére, hogy már hat napja ott voltak és ragadozók elkezdtek enni a szerveikből. A helyszínelők közül mindeki nagyjából ugyanazt a leírást adta a testekről. Kettő vagy három méter magasak lehettek, emberszerűek, nagy fejekkel és szemekkel, kisméretű szájjal. Vékonyak voltak hosszú karokkal és újjakkal. Egy nővér, aki az előzetes boncoláson vett részt megjegyezte, mennyire törékeny koponyájuk és csontjaik voltak. A testeket órákon belül behelyezték nagy, fából készült, lezárható koporsókba, majd egy B-29-essel elszállították azokat a Fort Worth Katonai Légibázisra, majd innen Wright Fieldbe.

Az évek során kiszivárgott egy film is, amely az egyik idegen lény boncolását mutatja be. A lény egy műtőasztalon fekszik meztelenül, miközben lyukakon keresztül csapolják le a vérét. Az orvosok eközben szorgalmasan tevékenykednek a test körül. A fejet néha megmozdítják, a sérült lábból pedig mintát próbálnak venni. Megszámolják az lábújjait, melyből összesen hat van. Ezt követően felnyitják a mellüreget és eltávolítják a belső szerveket. Fűrésszel felnyitják a koponyát és kiszedik az agyat. Eközben a helyiségben lévő óra alapján arra következtethetünk, hogy 10 óráról 11 órára megy a mutató.

A videókkal kapcsolatban sok kérdés felmerül. Például az, hogy milyen lehet a lény neme? Mivel nem látható nemiszerv a testen, így feltehetően nőnemű, de az is lehet, hogy nincs közöttük nemek szerinti megoszlás. Ennek vizsgálatát szintén elvégzik a filmen.A felvételen látható az is, hogy az orvosok eltávolítják szemének egy részeit. Nem tűnik azonban úgy, hogy a testek felfednék a titkaikat az őket vizsgáló orvosok számára. Tehát továbbra sem tudni, hogy az asztalon fekvő test férfi vagy nő? Igazi vagy hamisítvány?

A Channel 4 nevű TV csatornán 1996-ban bemutattak egy műsort (The Roswell Incident – Secret History -Channel 4 1995)) az esettel kapcsolatban, ahol egy szemtanú azt állította, hogy még abban az időben gyerekként megfenyegették azt állítván, hogy jobb ha elfelejti az egészet. Lehet, hogy a fenyegetések sem ok nélkül történtek?

Adam Janos | Mark Sladen | paranormal.hu | Amber Avalona képe a Pixabay -en