Home Cikkek A Sátán Tornya

A Sátán Tornya

0

Egyik amerikai nemzeti parkban nem a felhőkbenyúló vulkánokat, nem a csodálatos kék tavat, nem a tíz méter átmérőjű fákat bámulják meg legtöbben, hanem a Sátán Tornyát, amely nem egyéb, mint egy 180 méter magas, az óriási síkságon egyedülálló, kupolaszerű sziklaformálódás. Valóban, a Sátán Tornya annyira különös helyen áll és annyira valószínűtlen a jelenléte, hogy az ember nem tud vele betelni.

A Sátán Tornya : száznyolcvan méter magas, símára kopott, ősi bazaltalakulat, amelyet semmiféle túrista megmászni nem tud.

Megmászni nem lehet, mert mintha millió símára csiszolt orgonasíp állott volna össze egy csomóba : a sípok majdnem derékszögben állnak a talajhoz, nincs rajtuk semmi kapaszkodó. Néha megpróbálták az ördögtornyot megfúrni, de a belsejében hallatlanul tömör bazaltot találtak, mást semmit. Világos, hogy ezt a magányosan álló hatalmas sziklát valami ősrégi vulkanikus kitörés felejtette a helyén, s míg a későbbi évezredek embere valósággal legyalulta körülötte a területet, beültette erdőkkel, vagy feltörte a talaját : ehhez nem nyúlhatott, mert egyrészt együtt a toronnyal született a legendák tömege, másrészt senkinek sem áll útjában.

texas_tower

Látogatók.hu