Home A múlt rejtélyei A szfinx titkai

A szfinx titkai

0

Az emberfejű és oroszlántestű építmény, amely az egyiptomi piramisok közelében található, rengeteg kérdést felvetett már az évtizedek során. Az egyik ilyen kérdés az építmény kora.

A szfinx kora

Az elfogadott magyarázat szerint a piramist Kefrém fáraó építette körülbelül 5000 évvel ezelőtt. Vannak azonban akik úgy vélik, hogy s szfinx sokkal régebbi. Erre utaló jelek lehetnek a szfinx oldalán lévő eróziós nyomok, melyek vízözön nyomaira utalnak. Erről a vízözönről úgy tartják, hogy körülbelül 10 ezer éve történhetett és ez lehetett akár a Bibliában említett természeti csapás is.

Azt a feltételezést, miszerint a szfinx legalább 10 ezer éves, a híres látnok, Edgar Alan Cayce is alátámasztotta egyébként.

Az emberiség ősi tudása

Könnyen elképzelhető tehát, hogy az első fáraók akik ott jártak, szintén elgondolkodtak azon, kik építhették a szfinxet. Ehhez kapcsolódóan pedig vannak, akik szerint az atlantisztiak építették a szfinxet, még a piramisok előtt, alátemetve az emberiség ősi tudását.

Egyesek szerint a szfinx alatt egy hatalmas kamra helyezkedik el, ahol felhalmozták ezt a tudást és a mai napig várat a felfedezésre. Egy kutatócsoport már elemezte a szfinx alatt meghúzódó talajt és az eredményeik utalnak arra, hogy valami van az építmény alatt. Ez azonban további megerősítésre vár.

De vannak, akik szerint az emberiség ősi tudása nem Egyiptomban, hanem valahol egész máshol keresendő: a Marson. A NASA egyik szondája, a Pathfinder már készített olyan képet, melyen a szfinxhez hasonló alakzat látható utalva arra, hogy egy ősi civilizáció is élhetett ott, amikor még élhető volt a bolygó. A Mars folyómedrekhez hasonló alakzatai pedig arra utalnak egyesek szerint, hogy egykor víz lehetett jelen a bolygón, megerősítve az egykori marsi civilizáció elméletét.

Kit ábrázol?

Amit biztosra tudunk, hogy a szfinxet sokáig homok borította és nem is tudtak annak létezéséről. A felfedezését követően azonnal be is indult a talágatás, honnan eredhet ez a rejtélyes építmény. Az iszlám vándorok például démoni alaknak vélték a szfinxet és ők voltak azok, akik rongálni kezdték, letörve annak orrát.

De van más furcsaság is: néhány kutatónak szembetűnt az is, hogy a szfinx feje túlságosan kicsi annak testéhez képest. Így lehetséges, hogy a szinx feje eredetileg nem emberszerű volt, hanem valami mást ábrázolt, csak később faragták ki emberire. Az elmélet támogatói szerint korábban a szfinx oroszlánt (szimbolizálva az oroszlán csillagképet), mások szerint az alvilág kutyaszerű Istenét, Anubiszt ábrázolhatta. Lehet tehát, hogy régen a szfinx teljesen másképp nézett ki, mint ahogya ma látjuk.

Még egy furcsaság az is, hogy a szfinx eredetéről és annak rendeltetéséről nem beszélnek a hieroglifák sehol. Nem tesznek említést arról, kik és miért építették azt. Márpedig egy nagy és látványos építményről van szó, aminek nagy jelentősége kellett, hogy legyen, mégsincs erről információ sehol. Hogyan lehet ez?

A második szfinx

Egy olyan elmélet is létezik, amely szerint egykor nem egy, hanem két szfinx létezett. A másik szfinx alighanem a nyugati oldalon állt. Ezt a felvetést bizonyos hieroglifák támasztják alá, melyeken két szfinxet lehet látni. Lehet, hogy valóban létezett egy másik szfinx is, csak az az idők során eltűnt? A nyugati oldal jelentős része mindenesetre még feltáratlan, így elképzelhető, hogy egyszer valóban találunk ott egy második szfinxet.

Ozirisz sírja

A találgatások mellett tényként kezelhetjük azt az eseményt, melynek során Ozirisz sírját megtalálták a szfinx mellett. Miután 1934-ben a régészek felfedezték a sírt, sokan úgy vélték, hogy talán Ozirisz tisztelete céljából éptették fel, annak ellenére, hogy semmi nem volt a sírban. Egyértelmű kapcsolatot azonban Ozirisz és a szfinx között nem sikerült találni. A tény azonban, hogy Ozirisz sírja üres volt, külön érdekesség, ugyanis a piramisokban eleve nem találtak holttesteket. De vajon miért? Csupán szimbolikus jelentősége volt ezeknek a síroknak? Esetleg elképzelhető, hogy a sírok valamilyen teleportációs eszközként működtek és ezért nincsenek a sírokban testek? Teleportációs eszközök, melyek a testeket teleportálták az ‘Istenek Világába?’

Mint láthatjuk, a szfinx még sok titkot rejteget magában. Ha sikerül ezeket megfejteni, lehet, hogy rájövünk, mi a mélyebb kapcsolat közöttünk és őseink között.

Ramon Perucho képe a Pixabay -en.