Home Tudomány és technológia A táguló világ

A táguló világ

0

Ennek a cikknek az olvasása 2 percig tart

Az, hogy milyen az Univerzum szerkezete, mi van annak határán, milyen volt régen, mind olyan kérdés, amelyre a fizikusok sem tudják a választ. Új elméletek azonban születnek időről-időre, hogy megpróbálják közelebb hozni a válaszokat.

2018 végén új elmélet született, amely szerint az Univerzumunk egy táguló buborék szélén helyezkedik el egy extra dimenzióban. Ennek azonban alapjául szolgál az az elmélet miszerint világunk egy táguló Univerzum. De honnan ered ez a feltételezés?

Az 1990-es években óriási felfedezést tettek a csillagászok amikor kiderítették, hogy az Univerzum tágul. Erre a felfedezésre Nobel díjat is adtak. Ugyanakkor nem csak a tágulást fedezték fel, hanem arra is rájöttek, hogy a tágulás gyorsul, melynek katalizátora a titokzatos sötét energia.

A terjeszkedés és a sötét energia természetének megértése azonban régóta kihívást jelent és a fizikusok számtalan elméletet felállítottak már ezekkel kapcsolatban.

Ezt az elméletet az Uppsala Egyetem elméleti fizikusai alkották meg. Az elmélet szerint az Univerzumunk egy terjeszkedő buborék szélén van, amely sötét energiával van telítve. Az ebben lévő anyag húrokkal érintkezik, melyek átnyúlnak egy másik dimenzióba.

Az elméletből az következik, hogy léteznie kell más buborékoknak is, melyek más univerzumokkal érintkeznek. Elképzelhető, hogy végtelen számú ilyen buborékok vannak, melyek mind végtelen számú alternatív Univerzumok?

Feltehetjük továbbá azt a kérdést is, hogy mi okozza a stabilitását ennek az Univerzumnak, ha a szélén van a buboréknak. Egy másik buborék is létezik ennek a buborkéknak a tetején, mint elnyelő csatorna (ahol már nem létezik az anyag), amely nem más mint a vákuum.

Habár ez az elnyelő csatorna nem észlelhető, stabilitást ad ezeknek a buborékoknak. A tudósok a stabilitás mibenlétét fogják vizsgálni a következő időszakban. Reméljük, lesznek válaszok is.

EurekAlert.org | Alexas_Fotos képe a Pixabay -en