Home A múlt rejtélyei A Yamal félsziget kráterei

A Yamal félsziget kráterei

0

2014 júliusában egy kráter nyílt meg minden magyarázat nélkül a szibériai Yamal félszigeten.

A kör alakú képződmény körülbelül 80 méter széles volt és olyan mélynek tűnt, hogy először nem is tudták megállapítani, hány méteres lehet a mélysége. A lyuk 30 km-re található meg a Yamal félsziget legnagyobb gázmmezőjétől. A Yamal név egyébként azt jelenti, hogy a világ vége. Találó is, hiszen egy nagyon távoli helyről van szó.

A kráter megjelenését követően születtek is magyarázatok annak eredetét illetően. Az egyik szerint meteorbecsapódás okozhatta a jelenséget, de ezt hamar ki is zárták. Egy másik magyarázat szerint a lyuk oka egy föld alatti robbanás lehetett, ahogy gáz, víz és só összekeveredik. Egy csoport össze is állt a jelenség kivizsgálására, két tag a Sarkvidék Kutatóközpontból (Centre for the Study of the Arctic), egy másik személy az Orosz Tudományos Akadémia Hidegövezet Kutatórészlegének a munkatársa.

Még ugyanebben a hónapban azonban két új kráter keletkezett. A második lyuk, csakúgy mint az első, szintén a Yamal félszigeten jelent meg, de attól több száz kilométerrel arrébb. Ennek a mélyedésnek az átmérője 15 méter volt és a Taz régióban nyílt meg egy Antipayuta nevű falu közelében. A jelenség ugyanazokkal a geológiai tulajdonságokkal rendelkezett mint az első.

Marina Leibman, hidegövezet kutató ki is jelentette, hogy tanulmányozni kell ezeket a krátereket és hozzátette azt is, hogy ki kell deríteni az okukat. A kutatónő bízott abban, hogy újabb kráter megjelenése válaszokat adhat a kérdésekre. A harmadik kráter a Tajmír félszigeten jelent meg, melyet helyi juhászok fedeztek fel. Majdnem baleset is lett a vége mert elmondásuk szerint nem sok kellett, hogy beleessenek. Ez a lyuk azonban csak 4 méter széles, mélysége pedig eléri a 100 métert.

Siberian Times | paranormal.hu