Home Cikkek Aki csendben marad, túléli

Aki csendben marad, túléli

2131
0
Megosztás

Vajon miért nem bukkantunk még rá egyetlen földönkívüli civilizáció nyomára sem? Egy kanadai tudós szerint a feltűnést kerülő idegenek evolúciós tendenciája magyarázatot adhat a jól ismert Fermi paradoxonra, illetve minket, földlakókat is óvatosságra inthet saját létünk reklámozásával kapcsolatban.

Ahogy azt Enrico Fermi 1950-ben megfogalmazta, ha az élet fejlődése nem kizárólag a Földre korlátozódik, akkor számtalan intelligens fajnak kellene léteznie a világegyetemben. De ha tényleg léteznek, akkor vajon miért nem adtak magukról jelet, vagy miért nem észleljük őket? ?Ez egy valódi paradoxon? ? mondta Adrian Kent, a kanadai Perimeter Intézet és a brit Cambridge Egyetem kvantumfizikusa, aki a Fermi által felvetett ellentmondás magyarázatáért a természetes kiválasztódáshoz fordult, ami szerinte a csendes idegeneknek kedvez.

spacecar1

Kent hihetőnek tartja, hogy kozmikus méreteken is verseny zajlik az erőforrásokért, egy evolúciós folyamatot működtetve a különböző bolygókon élő idegen fajok között. A fejlett fajok például szeretnének más bolygókat is saját céljaikra kiaknázni. Ha ez valóban így van, akkor a világegyetem egy igen erőszakos környezet, melyben az evolúciós kiválasztódás a feltűnést kerülő fajoknak kedvez, akik szándékosan meglapulnak, vagy egyszerűen csak nem rendelkeznek a bolygójuktól való eltávolodás, vagy saját létük hirdetésének képességével, esetleg ambíciójával.
Kép: Bolivia

?Ez egy érdekes elmélet? ? értékelte Kent eszmefuttatását az idegenek keresésében talán legjáratosabbnak mondható Seth Shostak, a SETI Intézet vezetője. ?Ha tudatom a világegyetemmel, hogy létezem, akkor a kiirtás sorsára juthatok. Ha létezik csillagközi erőszak, akkor az a rossz hírem van, hogy az összes társadalomnak úgy le kell korlátoznia a tevékenységeit, hogy azt a távolból ne lehessen észlelni?.

Kent elmélete csupán egy újabb azon a hosszú listán, amivel az elmúlt bő félévszázad során megpróbálják megmagyarázni Fermi paradoxonját, a háttérzaj miatt felismerhetetlen idegen kommunikációtól, azokig a számításokig, amik szerint a földönkívülieknek csupán nem volt még elég idejük megtalálni minket.

Rendkívül érdekes ez a szemlélet, mindenki abból indul ki, hogy ha mi nem látjuk őket, ők sem láthatnak minket. Ráadásul mi is látjuk, érzékeljük őket, csak hivatalosan nem akarjuk tudomásul venni!

Kent maga is elismeri, hogy hipotézise spekulatív, ugyanakkor figyelmeztet, hogy ennek valós következményei is lehetnek a közeli jövőben. A különböző űreszközök, mint például a Naprendszertől távolodó Voyager szondák, felhívhatják az ?imperialista? idegenek figyelmét a létezésünkre, egy valóban fejlett civilizációnak pedig aligha tartana sokáig megtisztítani tőlünk a kiszemelt bolygót, vagyis a Földet úgy, hogy szinte észre sem vennénk.

A naivitás magasfoka, hogy itt is azt hisszük, majd ezek után, emiatt fognak észrevenni, hiszen már évezredek óta tudnak rólunk, ? sokkal régebb óta, mint ahogy mi tudunk önmagunkról ? nem beszélve arról, hogy a planétánknak annyira tönkretettük a felszínét, hogy nem igazán érdemes kiírtaiuk bennünket a maradék kincsek miatt, amit bármikor megtehettek volna eddig is!

Az elmélettel kapcsolatban csupán egyetlen kérdés marad, vajon érdemes-e saját magunkból kiindulni, ha egy ismeretlen tényezőt próbálunk megítélni?

Latogatok.hu