Home Pszichikus képességek Álmodás közben is lehetséges a kommunikáció a külvilággal

Álmodás közben is lehetséges a kommunikáció a külvilággal

0


Az esetek nagy részében nem emlékszünk álmainkra, de van, hogy egyes alkalmakkor igen részletesen vissza tudunk emlékezni rájuk. Sőt, olyanok is vannak, akik képesek tudatosan is álmodni, befolyásolni a történéseket álmodás közben. Az elmúlt hetekben kutatók úgy találták, hogy lehetséges kommunikálni az álmodó személlyel.

A kutatók szerint az álmodó személynek ha kérdéseket teszünk fel, akkor arra öntudatlanul válaszol. Ez odáig is fokozható, hogy a személy képes legyen egyszerű számtani műveleteket végezni vagy válaszolni eldöntendő kédésekre. A válaszok szemmozgás és az arcizmok mozgása formájában jöhet.

Ken Paller (Northwestern University), a tanulmány szerzője elmondta, hogy a gyors szemmozgásos szakaszban (REM) az álmodó megérthet kérdéseket és olyan műveleteket is végre tud hajtani, amelyben a munkamemória vesz részt. Alapvetően az ember azt gondolná, hogy ha az álmodó kérdésekre válaszol, akkor ébren kell, hogy legyen, vagy ha álmodik, akkor nem képes válaszolni. Mégsem így áll a helyzet.

A kísérlet segíthet nekünk megérteni azt, hogyan működnek az álmok és az emlékezet.

Stefan Keller képe a Pixabay -en.