Home A múlt rejtélyei Álmosvölgy igazi legendája

Álmosvölgy igazi legendája

82
0
Megosztás

Most igazi Álmosvölgy-mániában éghetünk, hiszen az Egyesült Államokban most indult útjára az ezzel kapcsolatos sorozat (Sleepy Hollow). De valószínűleg már sokan láttátok az 1999-es filmet Johnny Depp főszereplésével. De mi is áll a ködös legenda mögött? 

Álmosvölgy legendája a német népmesék elemeit tartalmazza, amelyben a fejnélküli lovas egy vérszomjas vadászként jelenik meg. A németek szerint a vadász egy hátborzongató fantom, amely üldözőbe veszi az erdőben a betolakodókat. Gyakran a jelenést fej nélkül ábrázolják, hiszen minden erkölcsöt és erényt nélkülöz.

1

Az Álmosvölgy legendáját, azonban Washington Irving tette népszerűvé 1820-ban írt novellájával. Irving elmondása szerint a német mesék hatották rá, amikor megalkotta rövid történetét.
A fejnélküli vadász legendája kapcsolatban áll az észak-európai mesemondással is, például az ír mitológiában Dullahan történetével, amelyről korábban is írtunk (a cikk itt olvasható). De a skandináv és az angol mitológiában is jelen van a történet. A lefejezett lovasokról az a hír járta, hogy az elhagyott vidékeken lovagolnak, fejüket a hónuk alatt tartva. Nyomukat általában szénfekete kutyák követték. A látványt rossz ómennek tekintették, sokszor arrogáns, beképzelt emberek estek a lovasok áldozatául.

2

A kitalált mese főszereplője Ichabod Crane és Katrina Van Tassel, akiket valószínűleg élő emberekről mintázott a szerző. A történet a Poncantico folyó területén játszódik, ahol egy régi holland templom és temetkezési terület foglalt helyet.

3

A novella az amerikai függetlenségi háború idején játszódik Westchester megyében, ahol rengeteg háborús bűncselekményt hajtottak végre. A fejnélküli lovas egy hesszeni katona volt fénykorában, aki egy csatában veszítette el fejét. Jelöletlen sírba temették Sleepy Hollow (Álmosvölgy) területén.
Irving egyik legismertebb műve az Álmosvölgy legendája című novella. Ennek bizonyítéka, hogy a mai napig népszerűek történetének feldolgozásai.
Most ősszel egy amerikai sorozat viszi képernyőre Ichabod Crane történetét. Szórakozásképpen nézzünk meg a filmhez egy kisebb kedvcsinálót!

Bizzarium