Home Összeesküvés elméletek Amikor a politika és az UFO-k összemosódnak

Amikor a politika és az UFO-k összemosódnak

0

1950 decemberében egy hideg téli estén Joe McCarthy szenátor komoly összetűzésbe keveredett Drew Pearson újságíróval. McCarthy ugyanis azt terjesztette, hogy kommunisták vannak jelen az amerikai politikában és megpróbálják megfertőzni az államot kémkedéseikkel és saját ideológiájukkal. Drew Pearson szerint azonban a szenátor hazudott és valótlanságokat állított. A kettőjük közötti nézeteltérés verekedésbe fajult azon az estén.

Joe McCarthy republikánus társai gratuláltak a szenátornak amiért megvédte nézeteit és felülkerekedett a liberális újságírón. A konfliktust követően az újságíró testi sértés miatt feljelentette a szenátort, míg a szenátor az újságírót azzal vádolta, hogy a kommunistákkal szimpatizál.

Ezt követően a dolgok különössé váltak: az újságíró felállított egy elméletet, amely furcsa összemosása volt McCarthynak, terészetfeletti dimenzióknak és az UFO-knak, beindítva egy politikai radikalizálódást. Sokan úgy vélik, hogy a manapság terjedő QAnon összeesküvés elmélet – amely összefüggésbe hozza Donald Trumpot és az idegeneket, magába foglal pedofil politikusokat, akik állítólagos szertartásokat végeznek és gyermekeket áldoznak fel – szintén ugyanolyan politikai propagandára és áltudományra épül, mint az 1950-es években terjedő összeesküvés elmélet Joe McCarthyról.

Kezdetben azonban ártalmatlannak tűnt a földönkívüliek emlegetése. Drew Pearson szerepelt egy filmben, melynek a címe “Amikor a Föld megállt” (The Day The Earth Stood Still). A filmben az újságíró egy pozitív gondolkodású személy, aki megfontoltan cselekszik annak ellenére, hogy nagy a pánik ahogy megjelennek a földönkívüliek. Az idegen lény szóvá teszi, hogy nem örül a nukleáris fegyverek jelenlétének és bölcs tanácsokkal látja el a kormányt, ahol Pearson együttműködve tesz tanúbizonyságot nagyszerű helytállóságáról.

A film valóban kommunista üzeneteket hordozott, hiszen maga a rendező, Robert Wise is azt vallotta, hogy ha világbékét szeretnénk, akkor az országoknak engedni kell a függetlenségükből. A film ezen üzenete azonban pozitív volt, még ha McCarthy követőinek nem is tetszett.

Volt azonban egy másik film, amibe a konzervatívok már jobban bele tudtak kötni. Ez a film 1951-ben készült és A Dolog Egy Másik világból (The Thing From Another World) címet viseli. Ebben a filmben az idegeneket úgy értelmezik a konzervatívok, mint akik rendelkeznek a kommunizmus minden negatív vonásával: érzelemmentesek, hiányzik belőlük a szexualitás, vágyat éreznek a pusztítást iránt. Csak egy valami tudja megállítani őket az amerikai légierő. A tudósokat pedig úgy állítja be mint túlbuzgó emberek, akik mindent képesek feláldozni a biztonságért.

David K. Johnson történész szerint azonban a kommunistákat nem csak a filmeken keresztül vetették meg, hanem a való életben is. A történlsz szerint például az amerikai homoszexuálisok rengeteget szenvedtek McCarthy idején.

A két film hátrahagyott valamit az utókornak: összeesküvés elméleteket, de más köntösbe felöltöztetve. Michael K. Barkun politológus szerint a homofóbia, a férfiasság ideája megerősödött az UFO eltérítések korszakában. Sok beszámolóban ugyanis az eltérítettek közölték, hogy az idegenek a nemi szerveiket vizsgálták, szexuális jellegű vizsgálatokat folytattak arajtuk, még ha homályosan is emlékeztek erre a hipnózis során. Barkun szerint ezzel kihangsúlyozódott a férfiasság szerepe McCarthy halálát követően.

Napjainkban pedig újra megfigyelhetők az UFO-k és a politika összemosása. Itt olyan felvetésekről van szó, mint például az, hogy az idegenek beavatkoztak az amerikai választásba, a Utah-i oszlop földönkívüli eredete, földönkívüli tengeralattjárók, vagy hogy a háttérhatalom hazudik az UFO-kkal kapcsolatban. Az ilyen állítások érdekesek, de hogy mennyi a valóságalapjuk, azt nehéz megmondani.

BÖnmagában véve az UFO elméletekkel semmi baj nincs. Baj talán akkor van, ha ezt összemossuk a politikával, mert Michael K. Barkun szerint az radikalizálódáshoz vezet. Egy 2018-as kutatás is azt találta, hogy az új médiafogyasztók nem tudják megkülönböztetni a tényeket és a véleményeket.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy a médiafogyasztó szélsőséges nézetekkel találkozik. Lehet, hogy ez az oka annak, amiért egyes UFO kutatók támogatják a QAnon összeesküvés elméletet (hogy most ebben az összeesküvés elméletben mennyi az igazság, az másik kérdés).

Vannak, akik szerint nem jó, hogy a paranormális jelenségek kutatásába beleszól a szélsőséges politika, mert az más színben tünteti fel a témát. Emlékezzünk csak az év elején történő Capitolium ostromára. Egy bizonyos Jacob A. Chansley nevű férfi ezt követően a Youtube csatornáján politikáról, titkos történelemről, az idegenekről és az egyiptomi piramiskokról beszélt, és több tízezer ember követte a csatornát.

Így talán már érthető, miért beszélünk Joe McCarthy utóhatásáról. Vajon mikor ér véget? És fog-e nagyobb bajt okozni?

Comfreak képe a Pixabay -en.