csütörtök, április 25, 2019
Home Cikkek Amikor csak önvédelemből lehetett jetit ölni Nepálban

Amikor csak önvédelemből lehetett jetit ölni Nepálban

705
0
Megosztás

Az ötvenes években a jeti-vadászat népszerűsége megnőtt a felfedezők között. 1951-ben Eric Shipton indult el felfedezni a Mt. Everestet, ahol is különös, három lábujjal rendelkező lábnyomokat fotózott. 1954-ben a Daily Mail tudósokat és hegymászókat küldött a területre, hogy hat hónapon át próbálják megtalálni a jetit. Azonban senkinek sem sikerült tökéletes bizonyítékokkal szolgálnia a jeti létezésére.

Érdekes módon 1959-ben az Egyesült Államok kormánya hivatalos iratot adott ki, mely szerint tilos lelőni a jetit, hogyha találkozol vele, kivétel, hogyha önvédelemről van szó. Ez a határozat a nepáli jetivadászatra terjedt ki. A feltételezett jetifotókat először a kormánynak kellett ellenőriznie, mielőtt a sajtónak adják át a vadászok, és természetesen a fogságba ejtett jetit is át kellett adni a hatóságoknak.

 De miért is foglalkozott ezzel az Államok kormánya? Érdekes módon ez diplomáciai fogás volt. Amerika abban reménykedett, hogy ennek hatására Nepál (Kína szomszédja) sokkal barátságosabban fog viselkedni Amerikával, amikor a kommunista kormányt akarják majd támadni. Tehát a jeti-vadászat korlátozása csupán egy fogás volt a hidegháború idején.