Home Cikkek Amitől a cápa is fél

Amitől a cápa is fél

0

A tenger nagy része máig felderítetlen. Sok mindent nem tudunk róla. Például sok fajt nem ismerünk még odalent. Nem tudjuk ezek szokásait, nem ismerjük viselkedésüket és azt sem tudjuk, mivel táplálkoznak. Néha azonban partra sodor a víz olyan dolgokat, melyek alapján elmondhatjuk, hogy vannak olyan élőlények a mélyben, melyektől még a cápák is tartanak.

2013 januárjában már a partra is alig mertek lemenni a lakók abban a dél-afrikai városban, ahol egy megcsonkított krokodiltetemre bukkantak a járókelők. St. Lucia városában egy tengerparton sétáló páros ugyanis egy leharapott krokodilfejre bukkant. Az óriási hüllő tetemét a tenger vetette ki magából, most mindenki azt találgatja, hogy mi végezhetett az állattal. Egyes feltételezések szerint egy gigantikus fehér cápa lehetett a tettes. A krokodilfejben ugyanis egy cápafogat találtak. Más feltételezések szerint azonban az is lehetséges, hogy egy víziló, vagy orrvadászok végeztek a hüllővel, amit csak később rágott meg egy cápa. A rejtélyre nem találtak magyarázatot.

2019 márciusában egy fiatal férfi Bermagui partvonalán (Ausztrália, New South Wales) kiment a tengerre abban a reményben, hogy cápát fog majd. Amikor ki akarta emelni a hálóját, meglepődött azon, milyen súlya van, így arra gondolt, hogy valami nagy cápát fogott. Arra azonban nem számított, hogy a hálóban egy hatalmas cápa feje van, jókora harapásnyommal. A fej súlya mintegy 100 kg volt ami azt jelenti, hogy teste körülbelül 8 méter hosszú lehetett. Így aztán többen meg is kérdezték, hogy miféle szörny volt képes arra, hogy ebből a cápából lakmározzon? Sokan úgy vélték, hogy egy ismeretlen fajjal állunk szemben, de volt, aki szerint egy évmilliókkal ezelőtt kihaltnak vélt megalodonról van szó. Tudósok szerint azonban egy csupán egy nagyobb cápáról lehetett szó.

Mint láthatjuk, nem biztos, hogy a cápa a ragadozók csúcsa a tengerekben. Mert könnyen lehet, hogy van ott még valami, ami annál is nagyobb és vérszomjasabb.

Mirror | davidfoxx képe a Pixabay -en