Home Cikkek Aszteroida keresésre hív a NASA

Aszteroida keresésre hív a NASA

2

Felhívást tett közzé a NASA az amatőr csillagászok és szobatudósok közt, arra kérve őket, hogy segítsenek nyomon követni azokat az aszteroidákat, melyek pusztítást okozhatnak a Földön.

Az amerikai űrügynökség a Földre potenciális veszélyt jelentő, 1 km-es vagy annál nagyobb átmérőjű, földközeli tárgyak 95 százalékát már azonosította. Ez az a nagyság ugyanis, melyről a tudósok ma úgy gondolják, hogy egy ekkora tárgy már veszélyt okozhat ? a kutatások szerint a dinoszauruszok pusztulását is egy ekkora, a Földbe csapódó aszteroida okozhatta 65 millió évvel ezelőtt.

A NASA ezért most úgy döntött, igénybe veszi az állampolgárok, kormányzati szervek, nemzetközi partnerek és oktatási intézmények segítségét, hogy ?megtaláljon minden, az emberiséget fenyegető aszteroidát, és hogy megtudja, mit lehet velük tenni.? Jelenleg 50 és 100 között van azoknak az amatőr asztronómusoknak a száma, akik csillagvizsgálást végeznek az űrben található aszteroidákon, és fotókat készítenek a bolygókról, hogy segítsenek meghatározni azok tulajdonságait ? mondja Jason Kessler, a NASA Asteroide Grand Challenge program igazgatója.

– Nyilvánvalóan egyre több segítségre van szükségünk ebben a feladatban, ahogy a felderített tárgyak száma növekszik ? tette hozzá Kessler, aki szerint tömeges aszteroida-feltérképezést szeretnének végezni a jövőben.

Becslések szerint a 300 méternél kisebb átmérővel rendelkező földközeli tárgyaknak a NASA csak 10 százalékát, a 100 méter átmérőnél kisebb tárgyaknak pedig alig egy százalékát derítette fel eddig. A cél viszont az, hogy a 30 méter alatti átmérővel rendelkező tárgyak 100 százaléka is fel legyen derítve.

Az ügynökség azt is bejelentette, hogy 2021 elejére tervezi egy olyan misszió elindítását, mely kisebb aszteroidákat fogna be és tanulmányozna, miközben új pályára állítják őket.

Az amerikai törvényhozás szintén érdeklődik a földközeli tárgyak iránt. Márciusban az amerikai Képviselőház tudományos bizottsága meghallgatást tartott ?Fenyegetés az űrből? címmel, melyen felülvizsgálták az aszteroidák és meteorok nyomon követésének és az általuk okozható veszély mérséklésének lehetőségeit.

Euronews

2 COMMENTS

  1. Abszolút semmi közön nincs hozzá nekem is vannak hibáim az írásban, de javítanék 🙂
    “hogy egy ekkora tárgy már veszélyt okozhat” helyett “hogy egy ekkora tárgy már veszélyt jelenthet” lenne jobb fogalmazás 🙂
    Elnézést, ha rosszindulatúnak tartotok, de szerintem ez így helyes 🙂