Home Kriptozoológia Ausztrália titokzatos lénye

Ausztrália titokzatos lénye

0

A Yowie az amerikai Bigfoot vagy Sasquatch és az ázsiai Jeti ausztráliai megfelelője. Mint ahogy sem a Bigfoot, sem a Jeti, a Yowie létezésére sincs kézzelfogható bizonyíték. Sem elfogott példányok, se csontok, se szőrdarabok nem állnak rendelkezésre, melyek egyértelműen alátámasztanák, hogy egy ismeretlen fajjal állunk szemben. Ugyanakkor rengeteg észlelésről számoltak be ezeken a földrészeken, amelyek adnak némi betekintést abba, hogyan lehet elképzelni ezt a lényt.

Mivel tehát kevés a tudományos bizonyíték, a lényt inkább a népi hagyományból ismerhetjük meg jobban. A Queensland északi részén élő Kuku Yalanji törzs azt állítja, hogy évszázadokon át együtt éltek a Yowie-val. Legendáikban hosszú és részletes történetük van a Yowie támadásairól is. Yowie-vadász Dean Harrison azt állítja, hogy több ezer észlelés történt már. Az első hivatalos Yowie-jelentés Sydneyből származik 1790-ből. és a leggagyakoribb észlelési helyek a Blue Mountains, ezt követi a Queensland-i Sunshine és a Gold Coast. A bejelentett észlelések száma az utóbbi időben Nyugat-Ausztráliában, Mandurah környékén is megnőtt.

Az észlelések alapján elmondhatjuk, hogy ezek a lények jól el tudnak vegyülni a bozótban, és a leginkább a keleti partvidéket kedvelik a Great Dividing Range mentén. Nagy távolságokat is bejárhatnak, de Deah Harrison szerint a Yowie-nak van egy meghatározott területe területe, és családi csoportosulásban él. Olyannyira intellegensek, hogy a szakértő szerint a közösségek gondoskodnak a halottaikról is.

Egy másik Yowie-vadász, Jason Heal szintén évek óta kutatja a Perth környéki vadonokat olyan bizonyítékokat keresve amelyek egyszer s mindenkorra bebizonyíthatják, hogy ez a megfoghatatlan emberszerű valóban létezik.

A Yowie Kutatócsoport társalapítójaként ő és kollégái az ország hatalmas nemzeti parkjaiban rögzített észlelési jelentéseket, fényképeket és hangfelvételeket gyűjtik. Heal állítása szerint maga is láttott már több Yowie-t Bullsbrooktól északra és szemtanúja volt annak is, hogy emberfeletti sebességgel képesek futni.

Úgy véli, hoggy jelen vannak a külső külvárosok környékén, többek között Mundaringban, a Serpentine Damban és a Gnangara-tónál is. Leginkább a bozótos helyeket kedvelik és a kora reggeli órákban mozognak. Hihetetlenül gyorsak, ezért sem látják őket az emberek.

A szakértő szerint ezek a lények elég intelligensek ahhoz, hogy elrejtsenek mindent, ami elárulhatná a létezésüket. Sőt, úgy véli, hogy néhányan, akik találkoznak velük, végül az ebédjükké válnak. Sok ember ugyanis időnként eltűnik a bozótosban, és az esetek megoldatlanok maradnak és vannak, akik szerint az eltűnésekért a Yowie-k a felelősek.

Talán ha az eltűnéseket alaposabban kivizsgálják majd, ki tudja…az ügyek elvezetnek majd egy ismeretlen teremtményhez, akiről nem is tudtuk, hogy velünk együtt él ezen a bolygón.

Fotó: Steve Baxter / Pexels